Libra

Stiže nova kriptovaluta: Šef Facebooka Mark Zuckerberg najavio svog konkurenta Bitcoinu

Za razliku od ostalih kriptovaluta, Libra iza sebe ima veliku podršku brojnih poznatih imena poslovnog svijeta
Mark Zuckerberg
 Stephen Lam/File Photo / REUTERS

Najveća svjetska društvena mreža Facebook danas je i službeno predstavila svoju novu kriptovalutu, Libra, koja bi korisnicima diljem svijeta trebala omogućila jednostavnije online plaćanje.

Za razliku od ostalih kriptovaluta poput Bitcoina, Libra iza sebe ima veliku podršku brojnih fondova rizičnog kapitala, ali i nekih od najpoznatijih imena poslovnog svijeta poput Mastercarda, PayPala, eBaya, Ubera, Spotifya, Vodafonea. Trenutno ovu valutu podržava 20-ak kompanija, a do 2020. godine kada bi valuta trebala biti puštena planiraju prikupiti još stotinjak partnera.

Cijeli projekt Facebook je razvijao godinu dana, a sve s ciljem kako bi i onim korisnicima koji ne posjeduju račune u bankama omogućio jednostavnije plaćanja putem mobilnih uređaja.

Tako će, novu kriptovalutu korisnici moći kupiti svojom domaćom valutom, a potom uz pomoć Libre plaćati online, ali i u nekim dućanima. Isto tako, sredstva će putem aplikacije Calibra koja će služiti za trgovanje, ali i WhatsAppa i Facebook Messengera moći na jednostavan način prebacivati prijateljima, piše The Guardian.

Iako će Facebook voditi brigu oko aplikacije putem koje će se voditi veći dio transakcija, novu valutu nadgledat će konzorciji korporacija od kojih je svaka u Libru uložila oko deset milijuna dolara. Na taj način konzorcij koji će nadgledati valutu neće biti pod izravnom kontrolom Facebooka, nego pod nadzorom predstavnika koje imenuju sve tvrtke.

Što je Libra i zašto su ju lansirali?

Nova Facebookova kriptovaluta zapravo je digitalno sredstvo plaćanja kreirano od strane Facebooka koja radi uz pomoć njihove nove verzije blockchaina. Kreiranjem Libre, najveća društvena mreža, prije svega želi doprijeti do 1,7 milijardi ljudi diljem svijeta koji nemaju pristup bankovnim računima ili ga jednostavno ne posjeduju.

Tko je odgovoran za valutu?

Cijelim sustavom upravljat će zasebna kompanija pod nazivom Libra Association koja okuplja sve konzorcije koji su investirali u valutu. Svaki konzorcij imenuje po jednog predstavnika koji će odlučivati o poslovnoj politici Libre. Unutar nje trenutno se nalazi 20-ak kompanija među kojima su Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa kao i Booking Holdings, eBay, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify, Uber. Osim njih tu su još i dva telekoma, Telekomi Iliad i Vodafone kao i kompanije koje se bave trgovanje kriptovaluta poput Bison Trailla, Coinbasea, Xapo Holdingsa te investicijske kompanije i fondovi rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital.

Libra Association zapravo je nezavisna i neprofitna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj koja ima dvije osnovne funkcije – potvrđivanje transakcija putem blochcaina i upravljanje rezervama Libre.

Kako koristiti Libru?

Uz pomoć aplikacije, odnosno digitalnog novčanika Calibra, korisnici će moći jedni drugima slati novac, a osim toga s Libreom će moći kupovati putem online trgovima, ali i u nekim dućanima. Iste transakcije moći će obavljati i putem Messengera i WhatsAppa. Kako navodi The Guardian, korisnici će s ovom kriptovalutom moći plaćati usluge Ubera i Lyfta koji su bili jedni od prvih investitora.

Za sada još nije poznato koje zemlje će prve dobiti pristup novoj usluzi, ali kako navode iz kompanije, gotovo svatki korisnik Andorid i iOS sustava moći će skinuti aplikaciju.

Je li sigurno?

U javnosti se pojavila velika zabrinutost oko privatnost, kako na samoj društvenoj mreži. tako i na budućoj aplikaciji, no iz kompanije uvjeravaju kako će implementirati tehnologije za sprječavanje pranja novca i prijevara.

- Koristit ćemo sve procese provjere i borbe protiv prijevara koje koriste banke i kreditne kartice - navode iz Facebooka.

Također tvrde da će uz digitalnu zaštiti imati i korisničku podršku koja će biti dostupna od 0 do 24. Uz to, u slučaju gubitka novca, odnosno krađe, Facebook će korisniku vratiti izgubljena sredstva.

Facebookov Libre Blockchain bit će izgrađen na otvorenom izvornom kodu koji će omogućiti razvojnoj i istraživačkoj zajednici da ga nadgleda za dizajnerske i sigurnosne propuste, a tvrtka će implementirati program "bug bounty" kako bi potaknula sigurnosne stručnjake da istaknu ranjivosti u platformi.

Libra će se održavati kroz malu naknadu po transakciji na blok-lancu, poručili su iz Facebooka. Mnoge od tih naknada bit će prenesene dobavljačima koji sami mogu apsorbirati troškove ili ih prenijeti korisnicima.

Hoće li Facebook korisničke informacije prodavati oglašivačima?

Unatoč nepovjerenju brojnih stručnjaka, Facebook tvrdi da će financijske podatke iz transakcija na Libri držati odvojeno od korisničkih profila oglašivača.

- Blockchain je "pseudonim" i poput mnogih kripto mreža, omogućit će korisnicima da drže jednu ili više adresa koje nisu povezane s njihovim stvarnim identitetima. Podaci o računu i financijskim podacima korisnika Calibra neće se koristiti za poboljšanje ciljanja oglasa na Facebooku– istaknuli su iz kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:59