Nema više gotovine

Stigla je nova aplikacija za mobilno plaćanje: Uskoro ćemo njome plaćati i u pekarnicama

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

4.7.2019. u 14:47

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

4.7.2019. u 14:47

Zagreb, 040719.
Verde Brunch & Caffe Bar.
Predstavljanje Settle aplikacije za mobilno placanje.
Na fotografiji: Daniel Doderlien.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Daniel Döderlein

Hrvatska je danas dobila novu aplikaciju za mobilno plaćanje Settle koja, kako su pojasnili iz kompanije Auka koja je osmislila aplikaciju, uklanja sve nepraktičnosti vezane uz gotovinske transakcije i dugačke brojeve transakcijskih računa. Auka je europski lider u mobilnim plaćanjima i elektroničkom poslovanju, a Lijepu našu odabrala je kao prvo tržište na kojoj je Settle dostupan.

- Na domaćem tržištu promijenili smo način na koji ljudi plaćaju i primaju novac, a sada je vrijeme da prednosti mobilnog plaćanja podijelimo i s ostatkom svijeta - ponosno je na predstavljanju aplikacije kazao Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka, koji je u Hrvatskoj partnerstvo ostvario sa Sberbankom koja će na našem tržištu distribuirati i promovirati aplikaciju.

- Naš cilj je tržištu ponuditi nove tehnologije na području mobilnog plaćanja te poboljšati iskustvo mobilnih korisnika u što jednostavnijem upravljanju vlastitim novcem - rekao je Csaba Soós, predsjednik Uprave Sberbank d.d.

Zagreb, 040719.
Verde Brunch & Caffe Bar.
Predstavljanje Settle aplikacije za mobilno placanje.
Na fotografiji: Daniel Doderlien, Csaba Soss.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Daniel Döderlein i Csaba Soón

 

Settle će do kraja godine biti dostupan na još četiri te u 2020. na novih šest tržišta, a iako je Auku u Hrvatskoj privukao velik broj korisnika interneta i pametnih telefona, pri odabiru prvog tržišta za Settle zapravo je ključnu ulogu odigrala visoka fluktuacija gotovine u Lijepoj našoj. Kako je pojasnio Döderlein, "u Hrvatskoj smo primijetili raširenu pojavu sive ekonomije i korupcije rođene upravo zbog gotovinskog plaćanja, a budući da se jako mali broj potrošača i poduzeća koristi mobilnim plaćanjem, uvidjeli smo velik broj potencijalnih korisnika".

- Uz Settle svatko može platiti ili primiti uplatu u trenu samo korištenjem svojeg mobitela. Korisnici mogu slati novac sa svojih debitnih i kreditnih kartica ili sa svojeg bankovnog računa na bilo koji broj mobilnog telefona. Primljeni novac postaje odmah dostupan unutar korisničkog računa u Settleu. Primljeni novac također se može automatski preusmjeriti i pohraniti na račun u banci, bez ikakve naknade - pojasnili su iz Auke.

Konkurencije se, kako nam je povjerio šef kompanije, ne boje, budući da su unutar aplikacije razvili i poslovno rješenje koje će trgovcima omogućiti slanje i primanje novca od svojih kupaca, a nekoliko suradnji već su i ostvarili. Iako još uvijek nisu htjeli javno otkriti o kome je riječ, doznajemo da Hrvati uskoro neće morati svako jutro imati "sitno" u svojim novčanicima, već će putem mobitela moći plaćati i u jednom hrvatskom lancu pekarnica.

- Funkcionalnosti za trgovce predstavit ćemo u sklopu Settlea u narednim mjesecima. Korisnicima će to omogućiti brže plaćanje proizvoda ili uslugu, korištenjem QR kodova ili NFC funkcionalnosti, dok će trgovcima to omogućiti jednostavnije primanje ove vrste uplata, bez kompliciranih ugovora - najavio je Döderlein.

Ipak, Settleom će premijerno svoju hranu i piće moći plaćati posjetitelji zagrebačkog Crossover Festivala koji danas počinje i koji je time i prvi glazbeni festival s podrškom za mobilna plaćanja.

Auka

Settle

Auka

Settle