Omogućio Siemens

Sigurne transformatorske stanice

Siemens je razvio cjelovit koncept energetskih sustava koji ne povezuje samo tehnologiju, već i područja regulacije i društvenog sudjelovanja
Ilustracija
 Siemens AG

Sustav upozorenja prepoznaje odstupanja od uobičajenog načina rada u stvarnom vremenu.

Tijekom procesa uvođenja pametnih elektroenergetskih mreža pripadajuće mreže automatizacije postaju sve složenije kako bi opskrba strujom bila oblikovana na učinkovitiji način i kako bi se korisnicima povisila razina usluge.

Podatkovna je komunikacija zbog toga u porastu, a time se javljaju i pitanja IT-sigurnosti i novih mogućnosti napada na kritične infrastrukture. Transformatorske stanice i lokalne distribucijske podstanice ključni su dijelovi mreže opskrbe električnom energijom, što ih čini kritičnom infrastrukturom. Uporaba informatičkih i komunikacijskih tehnologija u ovim postrojenjima najnovije je postignuće.

Pritom se javio potencijalni rizik od kibernetičkih napada. U jednom istraživačkom projektu tvrtka Siemens AG Österreich, Wels Strom GmbH i Veleučilište St. Pölten istražili su i razvili sustav upozorenja za mrežu automatizacije u transformatorskim stanicama. Sustav metodama umjetne inteligencije uči normalno ponašanje podatkovnog prometa u transformatorskim stanicama i upotrebljava to znanje za nadzor rada pogona. „On u stvarnom vremenu prepoznaje odstupanja od uobičajenog načina rada te može pokrenuti alarm. Time je sigurnost komunikacijske mreže u transformatorskoj stanici povećana“, objašnjava Paul Tovalto, istraživač na Institutu za istraživanje IT-sigurnosti Veleučilišta u St. Pöltenu.

Siemens AG
Ilustracija

Na temelju rezultata koje će polučiti projekt Siemens Österreich potom će razviti sustav upozorenja kao proizvod koji će povećati sigurnost i opskrbu električnom energijom. Austrijski Fond za klimu energiju podupire projekt Substation Security u okviru programa istraživanja energije. Uz Institut za istraživanje IT-sigurnosti u posljednjih je deset godina Veleučilište u St. Pöltenu provelo brojne projekte na području kibernetičke sigurnosti. U interakciji s regionalnim, nacionalnim i međunarodnim suradnicima ciljano su prikupljeni znanje i resursi potrebni za digitalno društvo. Istraživači rade na razvoju novih tehnika za prepoznavanje, interpretiranje i obranu od kibernetičkih napada. Pritom su u središtu zanimanja prije svega područja sigurnosti sustava i (zlonamjernih) softvera, podatkovna znanost i strojno učenje te upravljanje sigurnošću i privatnost.

Održivi energetski sustavi

Siemens je u cijelom svijetu razvio cjelovit koncept energetskih sustava koji ne uzima u obzir i ne povezuje samo tehnologiju, već i područja regulacije i društvenog sudjelovanja. „Energy Value Charter“ državama bi trebao pokazati prilagođeni put za oblikovanje energetskih sustava tako da budu održivi. Pritom je riječ o prijedlozima tehnologija za održivu proizvodnju energije – zajedno s preporukama kao što su prilagodba zakonskih uvjeta kako bi te tehnologije ostvarile svoj puni potencijal učinkovitosti. Uz to dolazi i ponuda koja bi trebala omogućiti više društvenog sudjelovanja – poput dvojnog obrazovanja ili refinanciranja infrastrukture uz istovremeno smanjenje CO2. Tvrtke i vlade Poveljom žele otvoriti dijalog za oblikovanje energetskih sustava tako da postanu temelj za gospodarski rast, društvenu suradnju i održivi razvoj.

Siemens AG
Ilustracija

U ekstremnim uvjetima

Dovršetkom transformatora-ispravljača za teške uvjete rada (HDR) Siemensova tvornica transformatora kročila je na novo područje u Weizu. Ta posebna vrsta transformatora ističe se robusnim dizajnom koji će se hrabro suprotstaviti i najzahtjevnijim pogonskim i okolišnim uvjetima. Različita ciklička opterećenja, značajni toplinski utjecaji, prenapon i ostale ekstremne situacije pritom su samo neki od scenarija s kojima se HDR-transformator može nositi. Stupanj

složenosti kod takvog posebnog rješenja seže daleko iznad zahtjeva prosječnih proizvoda. Za to su upotrijebljene nove metode proizvodnje, npr. vlastita proizvodnja visokonaponskih zavojnica ili smanjenje spojnih mjesta. U veljači 2019. uspješno je ispitan i isporučen prvi HDR-transformator. Drugi su projekti u fazi dodjele. Za nove narudžbe radit će se na poboljšanjima kako bi se primjerice ubrzao proces proizvodnje te uštedjeli materijali i troškovi, npr. pri konceptu zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:05