Nove tehnologije

Ruska televizija dobila novog neobičnog voditelja: Robot Alex podijelio javnost

Dok su neki oduševljeni robotom, drugi su pak zgroženi njegovim izgledom
Robot Alex
 YouTube

Ruska državna televizija, Rossiya 24, ima novog neobičnog voditelja. Po prvi put u povijesti Rusije najnovije vijesti iz svijeta gledateljima je prezentirao robot Alex.

Novi humanoidni robot čiji je razvoj stajao nešto više od milijun rubalja (oko 15.000 dolara, odnosno 99.087 kuna) kreiran je na sliku i priliku njegova kreatora Alexeia Yuzhakova, suosnivača tvrtke Promobot.

Iako robot trenutno samo može imitirati nekoliko ekspresija lica, iz kompanije poručuju kako će u budućnosti njegova mimika sve više nalikovati onoj ljudskoj. Njegov razvoj započeo je 2017. godine, a potpuni dovršetak, sa svim ljudskim ekspresijama, očekuje se do kraja ove godine, poručili su iz Promobota.

Prema navodima BBC-a, još uvijek nije poznato hoće li novi voditelj ove ruske televizije dobiti stalno radno mjesto ili je ovdje pak riječ o čistom eksperimentu. Unatoč tomu javnost je i dalje podijeljena.

Dok su neki oduševljeni robotom i smatraju kako je to bio iznimno hrabar i zabavan pothvat, drugi se pak putem društvenih mreža izruguju njegovim izgledom i neprirodnim izrazima lica.

Kritičarima se priključio i ruski političar i aktivisti, Ilya Yashin, koji se na svom Twitter profilu u potpunosti izrugao robotu Alexu nazvavši ga talentom za propagandu.

- Upoznajte novog glumca Rossiya 24 televizije, robota umjetne inteligencije Alexa. Pravi propagandni talent i generatora lažnih vijesti dostupan na vašoj televiziji – poručio je Yashin u svojoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:53