Voli raditi s Britancima

Rimac otvara R&D centar u Velikoj Britaniji: 'Tražimo inženjere za posebne pozicije'

Model C_Two će dobiti novo ime. Koje? - To vam još ne mogu otkriti
Mate Rimac
 Darko Tomas / CROPIX

U posljednje vrijeme teško može proći tjedan, a da se u nekom od svjetskih medija ne pojavi neka manje ili više bombastična priča o Mati Rimcu i njegovoj kompaniji: najnovija, objavljena u britanskome automobilskom magazinu Autocar, kazuje da će Rimac Automobili otvoriti R&D centar (centar za istraživanje i razvoj) u Velikoj Britaniji.

Tu informaciju danas su za Jutarnji potvrdili iz Rimac Automobila, uz ogradu da je cijela priča još u ranoj fazi planiranja, što znači da se ne znaju nikakvi konkretni detalji, pa tako ni veličina samog ureda ili broj zaposlenika. Kako navodi autor teksta u Autocaru, Rimac mu je rekao da “voli raditi s Britancima” i da smatra “Ujedinjeno Kraljevstvo domom najboljih i najpragmatičnijih europskih inženjera”.

- Tražimo inženjere za pozicije koje je vrlo teško popuniti, a Velika Britanija je zemlja u kojoj ima takvih kadrova - rekli su nam iz svetonedjeljske tvrtke.

Inače, Autocar je razgovarao s Rimcem prigodom zaključenja dogovora između Rimac Automobila i londonske tvrtke HR Owen, grupacije koja za britansko tržište zastupa neke od najluksuznijih automobilskih marki na svijetu i najveći je svjetski diler Rolls-Roycea, Bentleyja, Lamborghinija i Bugattija.

Nakon što Rimac u ožujku na ženevskom sajmu automobila predstavi proizvodnu verziju svog modela C_Two, čini se da će HR Owen biti mjesto gdje će se automobil prodavati i koje će pružati postprodajnu podršku kupcima kad krene proizvodnja krajem 2020. godine. Britanskim kupcima postat će dostupan tijekom 2021. godine za oko 2 milijuna funta, narudžbe se primaju već sada, a isporuke će se odvijati isključivo u 40 milijuna funta vrijednom “experience centru” HR Owena u Hatfieldu.

Rimac je za Autocar najavio da se proizvodni model neće zvati C_Two, nego će dobiti novo ime. Koje? - To vam još ne mogu otkriti. Još nismo odlučili - rekao je Rimac za engleski magazin. Dodao je da će biti proizvođeno između 40 i 50 primjeraka tog hiperautomobila, plus podjednak broj Pininfarine Battista, automobila koji koristi Rimčevu karbonsku šasiju i mehaniku. Kako je objasnio Rimac, pažljivo će limitirati proizvodnju svojih auta jer “ako ostanemo ispod 100 primjeraka godišnje, velike igrače neće biti briga za to”.

Dodatno, na tek otvorenom sajmu automobila u Los Angelesu šef Hyundaijeva sportskog odjela N Albert Biermann potvrdio je da su već prilično odmaknuli u razvoju i testiranju električnih prototipa visokih performansi, i to u suradnji s Rimcem (podsjetimo da je Hyundai ušao u vlasničku strukturu hrvatske tvrtke s investicijom od 80 milijuna eura). Biermann je naveo da je Hyundaijev plan izaći s čak 44 eco-friendly vozila do 2025. godine. Osim toga, ne treba zaboraviti ni da je preko Porscheove investicije u Rimac cijela Volkswagen grupa na neki način povezana s tvrtkom iz Sv. Nedelje pa se tako nagađa da bi budući Bugattijev električni SUV mogao biti napravljen na šasiji Rimca C_Two. Spekulira se i o tome da bi Bugatti, Lamborghini i Porsche mogli dijeliti novu, još nepostojeću arhitekturu za hiperautomobile koja bi također mogla biti izrađena u suradnji s Rimcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:08