Širenje kapaciteta

Rimac gradi pogon za testiranje baterija u susjedstvu, od vlade dobio 3,4 milijuna eura

Takva su testiranja relativno novo područje, a svi se proizvođači bore za nove kapacitete testiranja, govori Rimac
Mate Rimac, CEO Rimac automobili
 Darko Tomas / CROPIX

Tvrtka Rimac Automobili u slovenskome Novom Mestu otvara pogon za testiranje baterijskih i električnih pogonskih sustava - Hyper E-Car Lab. Potvrdio nam je to poduzetnik i osnivač Mate Rimac, nakon što se u slovenskim medijima počelo spekulirati o tome što "hrvatski Elon Musk radi u Sloveniji".

Testni pogon Rimac otvara u suradnji s Lastinski inženjeringom, tehnološkom tvrtkom u vlasništvu Sama Omerzela, bivšeg ministra infrastrukture u slovenskoj vladi. Kako je Rimac rekao, već godinama dobro surađuju u razvoju elektrotehnike, pa je ovo "odlična prilika da se tražene kompetencije usavršavaju, a kapaciteti grade u Sloveniji".

- Lastinski inženjering nam je ponudio da u suradnji proširimo kapacitete testiranja s pogonom u Sloveniji. S obzirom na suradnju koju imamo, to ima smisla ne samo za nas nego i za druge proizvođače koji će tamo moći testirati svoje pogonske sustave - rekao je Rimac. Na naše pitanje zašto je izabrao baš Sloveniju za gradnju novog pogona u kojem bi se testirali pogonski sustavi za električne automobile, odgovorio je da u Svetoj Nedelji, gdje je i sjedište Rimac Automobila, već imaju pogon za testiranje, koji trenutno nadograđuju.

- Takva su testiranja relativno novo područje, a svi se proizvođači bore za nove kapacitete testiranja. Budući da mi razvijamo baterijske i pogonske sustave, ne samo za sebe nego i za druge proizvođače, testiranje je sve više u fokusu naše kompanije - ističe.

Dodatni su poticaj za gradnju pogona zacijelo i sredstva kojima će ih sufinancirati slovensko ministarstvo gospodarstva, a Rimac i Omerzel dobit će ukupno 3,4 milijuna eura, i to u okviru slovenske Nacionalne strategije pametne specijalizacije. Natječajem raspisanim u sklopu nje financirat će se ukupno 34 projekta za razvoj i poboljšanje visokotehnoloških proizvoda. Rimac Automobili i Omerzelov Lastinski prošli su na natječaju te se obvezali razviti i uspostaviti testni teren za baterije do 2021. godine. Dogovor o slovenskom pogonu uslijedio je dva tjedna nakon što je Rimac za Jutarnji list potvrdio da planira otvoriti centar za istraživanje i razvoj (R&D) u Velikoj Britaniji. Tada je rekao da je sve još u ranoj fazi planiranja, pa se ne znaju ni veličina samog ureda ili, primjerice, broj zaposlenika.

Bivšeg slovenskog ministra i poduzetnika Omerzela u Hrvatskoj pamte i kao vlasnika startupa Vendotel koji je 2017. godine proizveo pametne telefonske govornice koje je HT postavljao u Zadru. Njegova sadašnja tvrtka Lastinski bavi se, među ostalim, i internetom stvari. Proizvela je, primjerice, pametne ormariće za punjenje mobitela, koji se otvaraju skeniranjem otiska prsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:52