Sve zbog jednog imena

Poznatog influencera čeka zatvorska kazna od 20 godina

Sve je započelo 2017. godine kada je Adams za svoju kompaniju želio kreirati novu web domenu
Rossi Lorathio Adams II
 Linn County Correctional Center

Scenariji kao iz loših akcijskih filmova – htio je internetsku domenu, a kada njegove ponude i prijetnje nisu urodile plodom, poslao je rođaka da odradi njegov prljavi posao.

Poznati influencer i osnivač tvrtke State Snaps, Rossi Lorathio Adams II, trenutno čeka presudu za svoj zločin, a prema navodima CNBC, ovaj 26-godišnjak mogao bi dobiti maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina uz novčanu kaznu od 250.000 dolara.

Sve je započelo 2017. godine kada je Adams za svoju kompaniju, koja je svojevrsni miks poznatih američkih stranica 'Girls Gone Wild ' i 'MTV Jackass, želio kreirati novu web domenu. Iako to nije uključivalo neke velike preinake s obzirom da je unutar svoje trenutne 'doti4state.com' brojku želio zamijeniti slovima, takva domena bila je zauzeta.

Vlasnik 'doitforstate.com' domene, Cedar Rapids, putem GoDaddy-a provajdera prodavao ju je za 20.000 dolara, no Adams je taj iznos odbio platiti. Nakon niza pregovora, u svibnju 2017. godine uputio se do Rapidsova doma, tražeći ga da jednostavno preda svoju domenu.

- Došao sam po ime, ne odlazim bez njega. Učinit ću što god je potrebno da ju dobijem – obratio se Adams.

Nedugo nakon toga, njegov teror nad Rapidsonom se nastavio. Prvo je krenuo slati prijeteće poruke njemu i njegovom prijatelju, a mjesec dana kasnije kada njegove prijetnje nisu urodile plodom, odlučio se obratiti svom rođaku Shermanu Hopkinsu. Hopkins je na nagovor mladog influencera počeo prijetiti Rapidsonu, nakon čega je uslijedilo i oružani napad.

Iako, se Adams na kraju priče i dalje nije domogao tražene domene, a njegov rođak Hopksin dobio je zatvorsku kaznu od 20 godina, on svakako nije prvi koji se odlučio na radikalne mjere kako bi se domogao toliko željenog imena.

Brojne multinacionalne i svjetski poznate kompanije svakodnevno vode bitku oko imena svojih internetskih stranica, a nerijetko su za njih spremni izdvojiti i poveću svotu novca.

Tako je primjerice prije nekoliko godina Elon Musk za svoju Tesla.com izdvojio šesteroznamenkastu cifru, dok je Bezos za svoj Amazon vodio sedmogodišnju pravnu bitku. Nama, možda nešto bliži takav slučaj, svakako je Todorićeva kupnja magičnog imena za online trgovinu abrakadabra.hr koju je 2014. godine otkupio od Manuele Šole za milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40