Financijsko osamostaljenje

Poznata britanska porezna oaza uvodi svoju vlastitu nacionalnu kriptovalutu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.12.2019. u 14:54

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.12.2019. u 14:54

, Image: 81979033, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Huber images / Profimedia
- / Huber images / Profimedia

Ilustracija, britanski Djevičanski otoci

Vlasti britanskih Djevičanskih otoka, jedne od najpoznatijih poreznih oaza i doma kriptovaluta Tether i Bitfinex, planiraju izdati vlastitu nacionalnu kriptovalutu.

Ovaj britanski prekomorski teritorij, koji se sastoji od 50-ak otoka i na kojem živi oko 35.000 stanovnika, na američki dolar oslanja se još od davne 1959. godine, te je on ujedno i njihova nacionalna valuta. Početkom godine, vlasti su u suradnji sa startup kompanijom Lifelabs.io krenule u proces uvođenja digitalne valute koji bi prema navodima Bloomberg uskoro trebao biti i dovršen.

Tako će pristup novom PaaS sustava, koji će pod jednu platformu objediniti sve oblike plaćanja, od osobnih transakcija pa sve do prekooceanskih, dobiti svaki stanovnik, ali i poduzetnik čije je poslovanje registrirano na ovom otočju.

Ovo nije prvi slučaj uvođenja vlastite kriptovalute. Među pionirima ovog pokreta bila je Kina te Maršalovi otoci.

Inače, ova porezna oaza ima čak 15,7 tvrtki po stanovniku, dok primjerice, Kajmanski otoci broje 1,5 kompanija, a Bermudski svega 0,25 po stanovniku.