Ideje nisu dovoljne

Povijesna prilika za iskorak: 'Omogućite nam da ostanemo i postanemo prepoznatljivi'

Gospodarstvenici okupljeni oko Hrvatske udruge poslodavaca nedavno su potpisali povelju pod nazivom “Mi smo se opredijelili ostati”
Davor Majetić
 Goran Mehkek / CROPIX

Gospodarstvenici okupljeni oko Hrvatske udruge poslodavaca nedavno su potpisali povelju pod nazivom “Mi smo se opredijelili ostati”, u kojoj ističu kako će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da pomognu izgraditi konkurentno gospodarstvo te uspješno, sigurno i prosperitetno društvo. Povijesnu priliku za iskorak vide u tehnološkom razvoju i u novoj industrijskoj revoluciji.

“Zbog toga nam je potrebna najnaprednija i najkvalitetnija moguća komunikacijska infrastruktura 5G tehnologije. Ona je nužna za održivi razvoj širokopojasnog pristupa internetu kako bi se sve ljudske aktivnosti vezane uz digitalnu tehnologiju odvijale sigurnije i bile dostupnije. Tek razvojem mreža pete generacije bit će konačno moguće povezati milijarde uređaja i sustava u zdravstvu, obrazovanju, sigurnosti, ICT industriji, području istraživanja i razvoja, poljoprivredi, prometu i energetici. Tek kad se digitalna tehnologija u potpunosti integrira u poslovne i administrativne procese, povećat će se gospodarska produktivnost, osigurati viša razina kvalitete javnih usluga i, što je najvažnije - bolja kvaliteta života svih građana. Kako bi i oni ostali. Bez razvijene komunikacijske infrastrukture nema digitalnih usluga, nema brze povezanosti, nema umreženosti strojeva i ljudi, nema napretka, nema sigurnosti”, navodi se u povelji čiji potpisnici pozivaju ključne donositelje odluka iz javnog sektora, kao i dionike iz privatnog i nevladinog sektora te akademsku zajednicu da svojim odlukama i aktivnostima omoguće brz i kvalitetan razvoj infrastrukture.

Ako im se brzo omogući korištenje 5G tehnologija, obvezuju se da će investirati svoj novac i vrijeme u razvijanje novih proizvoda i usluga te zapošljavanje kao i predano raditi na digitalnoj transformaciji poslovnih procesa u privatnom i javnom sektoru i, u konačnici - izvoziti.

“Uspjeh ne ovisi samo o entuzijazmu, motivaciji i idejama, već i o tehnologiji i infrastrukturi koja nam konačno može omogućiti kvalitetan iskorak prema razvijenim zemljama u Europskoj uniji. Omogućite nam da ostanemo i postanemo prepoznatljivi i uspješni”, poručuju gospodarstvenici.

“U Hrvatskoj smo ponosni na našu ICT industriju koja je propulzivna, brzorastuća i koja je čak i u vrijeme gospodarske krize bila pokretač ukupnog gospodarskog razvoja. Preduvjet za njezin daljnji rast je razvoj nove komunikacijske tehnologije, prije svega mreže pete generacije”, potvrđuje nam glavni direktor HUP-a Davor Majetić. HUP je, prema njegovim riječima, stoga pokrenuo kampanju koja će građane informirati o utjecaju tehnologije na život ljudi pod imenom “Povezani smo sigurni”, koja ima web-stranicu povezanismosigurni.hr.

“Ovim putem pozivamo sve poduzetnike i institucije na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini na suradnju u promociji ulaganja u razvoj komunikacijske infrastrukture, pogotovo mreža pete generacije, ali i na činjenično i sustavno informiranje građana o dobrobitima tehnologije i njezinu utjecaju na kvalitetu života i zdravlje ljudi. Razvojem mreža pete generacije doći će do potpune povezanosti naših uređaja i sustava u zdravstvu, obrazovanju, sigurnosti, ICT industriji, području istraživanja i razvoja, poljoprivredi, prometu i energetici. Bez razvijene komunikacijske infrastrukture nema digitalnih usluga, nema brze povezanosti, nema umreženosti strojeva i ljudi, nema napretka, a nema ni sigurnosti”, zaključuje Majetić.

6126 tvrtki iz ICT sektora postoji u Hrvatskoj. U posljednjih 10 godina njihov broj se udvostručio

39.062 građanina RH zaposleno je u tvrtkama iz ICT sektora

8,32 milijarde kuna iznosi izvoz koji ostvaruju domaće ICT tvrtke i on je udvostručen u odnosu na 2008.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:48