Širenje poslovanja

Popularna društvena mreža kupuje udio u tvrtki najbogatijeg Indijca za 6 milijardi dolara

Facebook posljednjih nekoliko mjeseci aktivno ulaže u velike i male, inovativne tehnološke kompanije u Indiji
Uredi Facebooka u Londonu
 AFP

Facebook je u srijedu najavio da će za 5,7 milijardi dolara kupiti 10-postotni udio u Jio Platforms Ltd-u, digitalnom kraku indijske tvrtke Reliance Industries, dodatno šireći prisutnost na tržištu azijskog diva.

Najavljena transakcija bit će najveća Facebookova inozemna investicija i omogućit će njegovoj aplikaciji za razmjenu poruka WhatsApp da udruži snage s indijskim partnerom u segmentu širokopojasnih i mobilnih usluga i internetske trgovine.

Whatsapp u Indiji ima više od 400 milijuna korisnika, podsjeća dpa.

Facebook će sporazumom postati najveći manjinski dioničar Jioa, čija je ukupna vrijednost procijenjena oko 66 milijardi dolara, navodi se u priopćenju multinacionalnog konglomerata Reliance, kojim upravlja najbogatiji čovjek u Indiji Mukesh Ambani.

Društvena mreža namjerava se usredotočiti na suradnju s Jioom kako bi se "ljudima i poduzećima otvorile nove mogućnosti za učinkovitije poslovanje u digitalnom gospodarstvu koje se sve više širi".

Jiove platforme imaju bazu od 380 milijuna korisnika. Najveći indijski trgovački lanac Reliance Retail i Whatsapp sklopili su partnerski ugovor kako bi ubrzali razvoj JioMarta, novog poslovanja za internetsku trgovinu.

"Udruživanjem Jiove inicijative za mala poduzeća JioMart i snažnogWhatsAppa omogućit ćemo ljudima da se povežu s kompanijama, kupuju i u konačnici nabavljaju proizvode u besprijekornom mobilnom iskustvu", navele su kompanije u zajedničkoj izjavi.

Sporazum predstavlja najveću izravnu stranu investiciju u indijski tehnološki sektor, naglasio je Relian

Facebook posljednjih nekoliko mjeseci aktivno ulaže u velike i male, inovativne tehnološke kompanije u Indiji. Tako su u 2019. uložili 25 milijuna dolara u malu digitalnu socijalnu trgovinu Meesho, a početkom ove oko 15 milijuna dolara u obrazovnu tehnološku tvrtku Unacademy, objavili su indijski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:37