Drastične promjene

'Polovica radnih mjesta u Sloveniji bit će ili izgubljena ili će se potpuno promijeniti'

Procjena za Sloveniju dio je opsežnije studije o budućim promjenama na području tržišta rada u svih 36 država članica OECD-a
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Više od polovice zaposlenih u Sloveniji u idućih 15 do 20 godina očekuju drastične promjene jer će prema procjeni Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) zbog automatizacije biti ukinuta četvrtina postojećih radnih mjesta, dok će ih se još 27 posto transformirati, pa će za njihovo obavljanje trebati dokvalifikacija.

Ova procjena za Sloveniju dio je opsežnije studije o budućim promjenama na području tržišta rada u svih 36 država članica OECD-a. Općenito se u tom klubu razvijenijih zemalja u svijetu prognozira da će se njihove narudžbe industrijskih robota do 2020. godine učetverostručiti u odnosu na broj od prije deset godina, što će kao i sve veće investicije u područje umjetne inteligencije dovesti do smanjenja broja raspoloživih radnih mjesta koje će zauzeti automatski strojevi, posebno kad je riječ o manje kompiciranim radnim operacijama.

Na razini cijelog OECD-a bi zbog automatizacije u idućih 15-20 godina moglo biti ukinuto 14 posto radnih mjesta, dok bi još 32 posto doživjelo duboku transformaciju, pa će zaposleni trebati dodatno cjeloživotno obučavanje i nova znanja.

Automatizacija će prema najavi OECD-a najviše pogoditi profesije i radna mjesta na kojima se ne zahtijevaju kompleksnije vještine, a stvarat će se i nova radna mjesta i zanimanja za koja "stari" radnici nisu osposobljeni i za koja nemaju potrebne kompetencije, navodi OECD.

U toj organizaciji kao jedan od ključnih izazova za suočavanje sa sve većom industrijskom automatizacijom ističu potrebu za promjenama u sustavu izobrazbe, kako bi budući zaposlenici bili što spremniji na fleksibilnost na poslu i cjeloživotno učenje, ne samo u školi i fakultetu nego i tijekom radnog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:31