Mini vodič za privatnost

Plaši vas koliko su Facebook oglasi precizni? Isključite "Activity" opciju

Opciju kojom ograničavate informacije koje Facebook prikuplja o vama možete uključiti putem tri koraka
Mark Zuckerberg
 Leah Millis / Dado Ruvić / Reuters

Otvorite svoj profil u mobilnoj Facebook aplikaciji, otvorite opciju “Postavke”, u njoj pronađete opciju “Vaše aktivnosti na Facebooku” i kliknete na nju. Pobrišete “povijest”.

Tako, u tri jednostavna koraka, izgleda uključivanje nove opcije na Facebooku, upravo lansirane kako bi se korisnicima omogućilo ograničavanje informacija koje ta društvena mreža prikuplja o svojim korisnicima.

Suočeni s čestim kritikama i skandalima oko krađe podataka ili praćenja korisnika, u Facebooku su, dakle, odlučili korisnicima izlistati sve njihove aktivnosti u koje mreža ima uvid. Ako toga niste bili svjesni, Facebook prati ono što radite i kada niste na njegovim stranicama. Odlaskom na “Aktivnost izvan Facebooka” izlistat će vam se vaše aktivnosti, odnosno vidjet ćete popis web stranica koje ste posjetili ili s kojih ste možda nešto kupovali.

Nema prisluškivanja

Facebook te podatke koristi za targetiranje za oglase ili, njihovim riječima, “za personalizaciju vašeg iskustva”. Upravo zbog tih podataka dolazi do efekta zbog kojeg brojni ljudi vjeruju da ih Facebook prisluškuje, dok on zapravo kreira oglase prema vašim aktivnostima izvan same mreže. Tih je podataka doista puno, a dosad im nismo imali pristup. Zanimljivo je i kako su iz Facebooka opravdali svoje praćenje vanjskih aktivnosti. Na kartici “Aktivnost izvan Facebooka” stoji iduće objašnjenje: “Jane kupuje par cipela u internetskoj trgovini odjeće i obuće.

Trgovina dijeli Janeinu aktivnost s nama putem naših poslovnih alata. Primamo podatke o Janeinoj aktivnosti izvan Facebooka i spremamo ih uz njezin korisnički račun za Facebook. Aktivnost se sprema u obliku ‘posjetila web-mjesto Odjeća i cipele’ i ‘obavila kupnju’. Jane na Facebooku ugleda oglas za kupon s 10 posto popusta na sljedeću kupnju odjeće ili obuće u internetskoj trgovini”.

Prije nego što pogledate koje su sve vaše “vanjske” podatke povukli Facebookovi trackeri, morat ćete ponovno unijeti svoju lozinku. Meni je, recimo, Facebook izlistao 443 aplikacije i web mjesta koja s ovom mrežom dijele svoje podatke. Tu su news portali i blogovi koje čitam, aplikacije za prijevoz (bilo taksi ili onaj za veće udaljenosti) koje koristim, aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa, aplikacije za uređivanje fotografija, stranice za kupnju, za kuhanje, horoskop, kao i one na kojima sam se informirala o zdravlju. Tu se, dakle, izlistava gotovo cjelokupno vaše kretanje internetom.

A to kretanje djelomično možete kontrolirati. Kada kliknete na određenu aktivnost, dobijete opciju “Isključite buduću aktivnost”. Ja sam kliknula da želim isključiti praćenje aktivnosti povezane s WeTransferom. “I dalje ćemo primati podatke o aktivnosti od wetransfer.com. Možemo ih upotrijebiti za potrebe mjerenja i poboljšanje našeg sustava oglasa, ali prekinut ćemo vezu s vašim korisničkim računom”, objasnio mi je Facebook, dodajući kako i dalje postoji šansa da mi izbace reklamu za WeTransfer na temelju mojih ostalih aktivnosti. Ako želite odjednom obrisati sve vanjske aplikacije s kojima ste povezani, iznad svoje liste imate opciju “Očisti povijest”. Oglasi će vam se i dalje prikazivati, ali neće biti toliko bliski vašim stvarnim interesima.

Što kupujete

Ako želite poduzeti i dodatni korak prema tome da Facebook prestane pratiti vaše ponašanje i koristiti ga za kreiranje oglasa, odite na “Postavke”, a potom na “Oglasi”. Tu možete isključiti mogućnost da vam Facebook kreira oglase prema podacima koje prima od svojih partnera te drugih tvrtki od kojih kupujete ili za čije se proizvode interesirate. Ni ovo vas neće potpuno isključiti iz Facebookova sustava crpljenja podataka, no možda će ih smanjiti. Ako vam se ideja da vas netko prati ne sviđa, teško da ćete na Facebooku ikada biti sretni. A tek kada se prisjetite da su u njihovu vlasništvu i Instagram i WhatsApp, nad čijim korištenjem podataka još uvijek nemate apsolutno nikakvu kontrolu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:04