Zanimljiv izum

Ovaj bi sustav mogao biti rješenje za iritantno čekanje u redovima, evo kako funkcionira

Britanski programeri rade na sustavu AI bar prepoznavanja lica, takozvanom AI baru 'NAŠ SUSTAV SPASIT ĆE UGOSTITELJSTVO, A ČEKANJE U REDOVIMA POSLATI U POVIJEST' Ovi genijalci pronašli su način da konobarima olakšaju život, evo kako!
Gužva na šanku, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Svima je poznat onaj frustrirajući osjećaj kada se u krcatom kafiću trebate izboriti s gomilom drugih ljudi u utrci tko će prije doći na red i naručiti piće. Tome bi uskoro na kraj mogla stati umjetna inteligencija.

Kako piše CNN, britanski programeri rade na sustavu prepoznavanja lica, takozvanom AI baru, koji će automatski određivati tko je koji u redu za „cugu”. Konobarima će posao biti lakši, a frustracija gostiju utoliko manja, obećavaju.

Sustav će koristiti internetsku kameru da zabilježi tko je ušao u lokal, a zatim će konobarima na ekranu na šanku pokazivati tko je od žednih gostiju koji na redu. Dodatno, i gostima će pokazivati koji su na redu, pa bi se tako mogućnost „laktarenja” za šankom trebala svesti na minimum, tvrde iz AI bara.

Tehnologiju su prvotno testirali u lipnju, u jednom baru u centru Londona, a za rujan najavljuju daljnje uvođenje i testiranje sustava u novim kafićima.

- Dugo čekanje u redu kao i oni koji se pokušavaju progurati preko reda jako utječu na ponašanje klijenata u barovima i pubovima - rekao je za CNN John Wyllie, direktor u kompaniji DataSparQ koja razvija ovaj sustav.

Kompanija trenutno pregovara s pubovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a software bi vlasnike lokala koštao 240 dolara mjesečno.

Iz kompanije se također nadaju da će svojim sustavom pomoći da se zaustavi zatvaranje pubova diljem Britanije. Naime, prema nekim istraživanjima tjedno se zatvori čak 14 lokala u državi.

Dodatno, ova bi tehnologija ugostiteljima trebala slati podatke o posjećenosti kafića te vremenima kada zaprimaju najviše narudžbi što bi im, smatraju, moglo pomoći da bolje organiziraju smjene konobara.

Iako nam je i u Hrvatskoj dobro poznato gurkanje u kafićima da bi se došlo do pića, čini nam se da bi nama ovakav sustav itekako dobro došao u redovima za plaćanje računa. Tamo, nekako uvijek bude pomutnje oko toga tko je prvi došao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:23