Croatian Makers

Nenad Bakić putem svoje robotičke lige pokreće projekt lansiranja prvog hrvatskog satelita

"Hrvatski učenici lansirat će prvi hrvatski satelit", objavio je Bakić na Facebook profilu
CubeSat-ovi nanosateliti
 Nenad Bakić / Nenad Bakić

“Hrvatski učenici lansirat će prvi hrvatski satelit i pokazat će da su sposobni za ono što odrasli nisu mogli!”, objavio je poduzetnik Nenad Bakić na svojem Facebook profilu najavljujući novi projekt svoje "Croatian Makers robotičke lige", te njegovog Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u koji su već tradicionalno uključeni hrvatski učenici.

Prema riječima Bakića, Croatian Makers je projekt, kao i svi projekti IRIM-a, usmjeren na “stvaranje nacije digitalnih stvaralaca” populariziranje STEM područja i uključivanjem učenika u prvo hrvatsko lansiranje satelita u svemir.

Ideja za lansiranje satelita, koji će financijski u cijelosti pokriti IRIM, proizašla je iz činjenice da je Hrvatska jedna od tri zemlje Europske unije, uz Sloveniju i Latviju, koja nikada nije lansirala svoj satelit, piše. Program Croatia Makers već je okupio oko 100.000 djece koja se žele uključiti u projekt jer, kaže Bakić, mladim hrvatskim digitalnim stvaraocima ni najzahtjevniji izazovi nisu nemogući.

“Prijave školama za preliminarno uključivanje u projekt su otvorene!”, istaknuo je u objavi.

Facebook objavu Nenada Bakića u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski učenici lansirat će prvi hrvatski satelit, pokazat će da su sposobni za ono što odrasli nisu mogli! Pokazat će da su umjesto ka 1941. orijentirani ka 2041. Ili naprosto 2018. -- jer budućnost je stigla, samo što nije ravnomjerno raspoređena.

Prijave školama za preliminarno uključivanje u projekt su otvorene!

IRIM - Croatian Makers ovim izrazito zahtjevnim projektom pokazuje snagu sustava koji je razvio u svrhu stvaranja nacije digitalnih stvaralaca. S dosegom do preko 100.000 djece, usmjerenih kako na zahtjevnije projekte za ono koje posebno zanima STEM područje, kao što je robotička liga za preko 500 škola, do potpuno demokratskih projekata za sve naše mlade sugrađane kojima treba omogućiti razvoj ključnih kompetencija da budu ravnopravni građani 21. stoljeća!

Međutim, i drugi vrlo zahtjevni projekti kao što je suradnja preko 100 škola u zahtjevnom projektu Internet stvari u kojem će se simultano mjeriti 7 ekoloških varijabli širom zemlje, te cijela piramida kojoj je to vrh, pokazuju da je IRIM u stvaranju nacije digitalnih stvaralaca napravio doprinos kakav u razvijenom svijetu rade države. Preko 400 Croatian Makers klubova i preko 80 Croatian Makers centara izvrsnosti puno su više od pukih 'pogramerskih centara', a IRIM-ove aktivnosti došle su do preko 1.000 obrazovnih ustanova, uz sudjelovanje preko 3.000 edukatora.

Ova šuma koja je posađena garantira stvaranje nacije digitalnih stvaralaca, samo je pitanje u kojoj će zemlji geografski ta nacija obitavati. Na nama je da tim mladim ljudima pokažemo da za 5 ili 10 godina njihova domovina i dalje može biti Hrvatska, a ovaj snažni iskorak će biti snažna demonstracija odraslima da moraju početi stvarati drugačiju zemlju.", zaključuje Bakić u svojoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:15