Omogućio Siemens

'Nema digitalizacije bez kibersigurnosti, potreban nam je snažni operativni okvir zaštite'

Svjetski gledano, poduzeće s oko 1.300 stručnjaka za kibersigurnost na području industrijske kibersigurnosti veliki je igrač
Ilustracija
 Siemens AG

Šteta koju mogu prouzročiti kibernetički napadi neizmjerna je: špijunaža, pokušaji ucjene, prekid proizvodnje. U Siemensu je zato u listopadu 2018. osnovan svjetski ekosustav za kibernetičku sigurnost pod vodstvom Natalije Oropeze. Na taj su način kompetencije i odgovornost za IT, OT (operativna tehnologija, tehnologija operatora) te sigurnost proizvoda u Siemensu isprepletene diljem cijelog poduzeća.

Svjetski gledano, u današnje vrijeme poduzeće s oko 1.300 stručnjaka za kibersigurnost na području industrijske kibersigurnosti veliki je igrač – od energetskog do industrijskog sektora, pametnih infrastruktura pa sve do zdravstva. “Kibersigurnost danas pripada najvažnijim tehnološkim i istraživačkim prioritetima Siemensa“, objašnjava Natalia Oropeza, direktorica za kibersigurnost u Siemensu.

- Kompetencije na ovom području olakšale su nam utemeljiti cjelovitu strategiju za kibernetičku sigurnost od koje mogu profitirati sva Siemensova poduzeća i njihovi klijenti - rekla je.

Siemens je na vrijeme shvatio da može najbolje pristupiti izazovima kibernetičkih prijetnji tek spajanjem različitih kompetencija, iskustava i perspektiva. Iz tih razloga u svibnju 2019. godine prvi puta su se okupili svi Siemensovi stručnjaci za kibernetičku sigurnost s područja IT-ja, operativne tehnologije i sigurnosti proizvoda kako bi raspravili trenutačna kretanja na području kibernetike, razmijenili znanja te odredili sljedeće prekretnice na području kibersigurnosti u Siemensu.

Ali umjesto da se okupe u konferencijskom hotelu, sastali su se na trima svjetskim Siemensovim lokacijama – ujutro u Pekingu, u podne u Münchenu i naposljetku u Chicagu. Bio je to “događaj koji prati sunce“: krug oko svijeta od izlaska do zalaska sunca – na trima lokacijama uživo je bilo prisutno ukupno 500 kolega. Na svakoj lokaciji bio je vlastiti moderator, na svakoj lokaciji predavač čije su prezentacije prikazivane videoprijenosom te rasprava na podiju u kojoj su stručnjaci u svim trima zemljama virtualno mogli razmjenjivati informacije. A onaj tko nije bio osobno nazočan ni u jednoj od triju država mogao je sudjelovati virtualno – poput gotovo 300 kolega koji su zajedno pratili konferenciju u švicarskom gradu Zugu ili njemačkom Erlangenu.Sudionici su mogli zajedno odrediti i predstaviti buduće prekretnice za učinkovitu kibersigurnost. Tako će npr. budući rukovoditelji biti osposobljeni izričito za kibersigurnost uz pomoć programa “Growing your Business with Cybersecurity“. Takva stručnost tada neće povećati samo sigurnost vlastitog poslovanja, nego i poslovanja svakog klijenta. Zbog sve većih potreba za obrazovanjem i razmjenom rješenja u kibersigurnosti ovakve konferencije postat će sve češće.

Siemens AG
Natalia Oropeza

Siemensova povelja o sigurnosti

Na snazi je već godinu dana Siemensova inicijativa za kibersigurnost – Povelja o povjerenju. Siemensov glavni operativni direktor i glavni tehnološki direktor Roland Busch ocijenio je povelju pozitivnim korakom jer za nju postoji veliki interes u gospodarskim, društvenim i političkim krugovima. Strategija za kibersigurnost predsjednika Francuske Emmanuela Macrona između ostalog predviđa rad na međunarodnim standardima kibersigurnosti.

- Stalni napadi i curenje podataka pokazuju da za kibersigurnost trebamo snažan operativni okvir. Politika i gospodarstvo na tom polju moraju napredovati zajedno – rekao je Busch napomenuvši da je tema sada postala vrlo prioritetna te ukazuje potrebu za međunarodnom suradnjom.

Busch objašnjava da Siemens u tome ima vodeći položaj jer su rano prepoznali da je kibersigurnost integralni dio digitalne revolucije.

- Industrijski internet stvari (IoT) nezamisliv je bez kibersigurnosti. U svakodnevnom odnosu s klijentima vidimo koliko ih ta tema brine. Svi žele poticati digitalizaciju. Ali bez povjerenja to neće biti moguće.

Siemens AG
Roland Busch

Povelja kojoj se želi pridružiti sve veći broj poduzeća sadrži deset načela, a prema Nataliji Oropezi najvažnije točke su: obuka i usavršavanje.

- Kibersigurnost se tiče svih nas, to nije zadaća koju mogu odraditi sama sa svojim timom za Siemens. Stoga moramo povećati svijest svojih zaposlenika te dodatno poboljšavati obuku, također i prema klijentima. Poveljom o povjerenju nastojimo postići upravo to – posvuda usaditi teme kibersigurnosti, od škole, preko sveučilišta pa sve do profesionalne obuke i usavršavanja.Daljnja je važna točka koju otvara uporaba sigurnosnih tehnologija pristupačnost za korisnike. Radimo i na tome da zaposlenicima i klijentima maksimalno pojednostavimo iskustvo. Sigurnosni mehanizmi trebaju biti integrirani što je moguće izravnije, bez potrebe za zahtjevnom interakcijom korisnika - rekla je Oropeza.

Sve više uređaja je umreženo oko nas zbog čega su svi sustavi koje koristimo od bolnica, do škola i opskrbe energijom sve više ugroženi kibernetičkim prijetnjama. Oropeza pretpostavlja da će se broj napada upravo zbog toga povećati u budućnosti. Siemens radi na automatizaciji rješenja za kibersigurnosti kako bi spriječilo opasnosti, a inovativnost u obrani očituje se u uporabi najnovijih tehnologija poput umjetne inteligencije. Siemens je prepoznao važnost suprotstavljanja izazovima budućnosti te stalno unaprjeđuje načine da zaštiti sebe i klijente od kibernetičkih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:06