Istrage velike četvorke

Nakon najavljenih istraga, tech divovi izgubili 130 milijardi $ u tržišnoj vrijednosti

Google je do sada kažnjen s ukupno 10 milijardi dolara u Europi zbog nepoštene tržišne prakse
Sjedište Googlea u Silicijskoj dolini
 Profimedia, Alamy

Tehnološki divovi Facebook, Apple, Amazon i Google u ponedjeljak su izgubili ukupno 130 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti kada su cijene njihovih dionica počele rapidno padati. Dionice Facebooka i Googlea pale su za više od šest posto, Amazon 4,6 posto, a Apple 1,6 posto, piše CNBC.

Burzovne turbulencije uslijedile su nakon vijesti da američko Ministarstvo pravosuđa priprema akciju sprječavanja zloporabe monopolskog položaja velike tehnološke četvorke. Zadnjih godinu dana, naime, sve su glasniji zahtjevi za razdvajanjem tehnoloških kompanija u manje dijelove jer su tvrtke postale prevelike da bi ih se kontroliralo. Alphabet, krovna tvrtka Googlea, lani je ostvarila 136 milijardi dolara prihoda, a od 2017. do ožujka ove godine ukupno kažnjeni s gotovo 10 milijardi dolara nakon što je Europska komisija otkrila da Google iskorištava svoju poziciju, a drži 70 posto tržišta pretraživača, za privilegiranje rezultata pretraživanja.

-Strane vlade shvaćaju da je dozvoljavanje nekolicini tehnoloških titana tako ogroman utjecaj i ovlasti na živote potrošača opasno. Potencijal za regulatorna kršenja povećava se iz dana u dan, uključujući ne samo Amazon, već i Facebook, Google te Apple. To je nešto što pomno pratimo, stoji u priopćenju američkog Ministarstva pravosuđa.

Nakon Europe, u SAD-u su, također, shvatili da moraju nešto poduzeti pa je u petak objavljeno da je Ministarstvo pravosuđa SAD-a dobilo ovlasti za istraživanje Google i Apple, a Savezna komisija za trgovinu za istragu Amazon i Facebook sumnjajući u nepoštene prakse koje narušavaju tržišno natjecanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14