Nabava od 721 milijuna kuna

Najveći broj osvojenih tendera u prva četiri mjeseca dobio King ICT, njih čak 38

Objavljeni podaci trebali bi pridonijeti transparentnosti provođenja javnih nabava u IT sektoru
Plamenko Barišić, King ICT
 Dragan Matić / CROPIX

Ukupna procijenjena vrijednost javnih nabava u IT sektoru koje su provodile državne tvrtke i institucije u prva četiri mjeseca ove godine bila je veća od 762 milijuna kuna, dok je ukupna ugovorena, realizirana vrijednost bila na razini od 721 milijun kuna.

To je pokazala analiza koju je napravila tvrtka Tenderi.hr u suradnji s ICTbusiness.info. Pritom je najveći broj osvojenih tendera dobio King ICT, čak 38, a najveći pojedinačni ugovor je dobio konzorcij predvođen Hrvatskim Telekomom, u kojem su još bili i Combis, tvrtka koju je Hrvatski Telekom kupio prije devet godina, te kompanija Supra Net. Taj je natječaj vezan uz projekt e-Škole i financijski je težak 157 milijuna kuna, dok je King ICT u prva četiri ovogodišnja mjeseca ukupno ostvario oko 79 milijuna kuna ugovorenih poslova kroz javnu nabavu, iako ima najviše ugovorenih tendera.

Ta je kompanija u prošloj godini imala ukupni promet od 817 milijuna kuna uz dobit od 30,6 milijuna kuna, te je imala 400 zaposlenih. Bivši član Nadzornog odbora King ICT-a je Damir Krstičević, aktualni ministar obrane, a prema podacima Poslovne Hrvatske jedini vlasnik poduzeća je Stipo Matić. Treće mjesto po vrijednosti ukupno realiziranih ugovora (s tim da su brojke za zajednice ponuditelja iskazane zasebno, a za tvrtke koje samostalno izlaze na natječaj zbirno) pripada Combisu s 43 milijuna kuna, zajednica ponuditelja Eco mobile d.o.o, Comping d.o.o, Selmet d.o.o. I Mireo d.o.o. je na četvrtome mjestu s 35,7 milijuna kuna, a Comping d.o.o. peti sa 34,5 milijuna kuna.

Od stranih kompanija među prvih pet nema u prva četiri mjeseca nikoga, tek je IBM Hrvatska na 6. mjestu s 18,11 milijuna kuna dobivenih na javnim nabavama. Kako smo već naveli, po broju ugovora prvi je King ICT s 38 dobivenih tendera, drugi i treći su IN2 i Combis sa 16 ugovora, četvrti je S&T Hrvatska s 12, a peti Comping s 10 dobivenih tendera. Ovo će pridonijeti transparentnosti provođenja javnih nabava, jer se u neslužbenim razgovorima često može čuti kako su neke kompanije kod nekih naručitelja favorizirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:55