Konkurencija Uberu

Musk najavio milijun robotaksija na cestama u 2020.: 'Glupo je kupiti bilo što osim Tesle'

Sve će funkcionirati kao i Uber, s jednom malom razlikom - u Teslinim automobilima neće biti vozača
Elon Musk i tvornica Tesle
 Joseph White / Bobby Yip/File Photo / REUTERS

Uber dobiva novu konkurenciju na cestama i to u obliku robotaksija, najavio je Elon Musk, izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla, piše BBC.

Nakon što je poboljšao mikročip za svoja autonomna vozila, Musk je otišao jedan korak dalje i obećao dolazak taksija bez vozača već u sljedećoj godini. Robotaksi je zapravo bilo koje Teslino vozilo koje može voziti bez samog vozača, a vlasnik automobila morat će se samo prijaviti na taksi platformu putem aplikacije Tesla Network. Putem te iste aplikacije putnici će i pozivati svoje robotaksije. Sve će funkcionirati jednako kao i Uber, Bolt ili Lyft s jednom malom razlikom - u Teslinim automobilima neće biti vozača.

- Sljedeće godine sigurno ćemo imati više od milijun robotaksija na cesti – ambiciozno je obećao milijarder dodavši da jedino što je ostalo riješiti jesu “neki tehnički i legalni izazovi”.

Uz to, vožnje u robotaksijima bit će i jeftinije, najavio je Musk, a za same vlasnike Teslinih automobila to će biti izvor poprilične zarade. Preciznije, riječ je o čak 30.000 dolara godišnje, prema računicama izvršnog direktora kompanije.

- Osnovna poruka za potrošače jest da je financijski glupo kupiti bilo što drugo osim Tesle - poručio je.

Ipak, unatoč svemu obećanom, još ni jedan Teslin automobil nije dosegnuo standard autonomije da bi ga se uistinu moglo zvati “samovozećim”. Četvrta razina autonomije automobila, primjerice, znači da se auto može voziti sam, no čovjek mora biti u njemu kako bi preuzeo kontrolu ako za to bude potrebe, a kako bi se vozilo nazvalo autonomnim, mora dosegnuti petu razinu. Iako je Elon Musk ranije obećavao da će njegova autonomna vozila biti na cestama već u 2018., Teslini automobili nisu ni na jednoj od te dvije razine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:17