5G dan

Ministar Horvat: 'Pripremamo strategiju za digitalizaciju gospodarstva'

Hrvatska bi do kraja godine trebala dobiti strateški dokument o digitalizaciji gospodarstva
Panel diskusija '5G kao poluga gospodarstva', Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, Davor Majetić, generalni direktor HUP-ai Ivan Brezak Brkan, novinar, osnivač portala Netokracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatska bi do kraja godine trebala dobiti strateški dokument o digitalizaciji gospodarstva, najavio je Darko Horvat, ministar gospodarstva.

Horvat je donošenje strategije digitalizacije hrvatskoga gospodarstva najavio na jučerašnjoj konferenciji “5G dan”, koju je u zagrebačkom hotelu Westin organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom).

Dodatna prilika

Na strateškom dokumentu radi Ministarstvo gospodarstva, a u njemu bi trebao stajati popis mjera koje će hrvatskom gospodarstvu omogućiti priključivanje 5G revoluciji. Horvat je pritom podsjetio da Hrvatska u prvoj polovici sljedeće godine predsjeda Europskom unijom: to je vrijeme kada će se brusiti nova financijska perspektiva Unije, što će Hrvatskoj i njezinu gospodarstvu biti dodatna prilika da se izbore za što bolji položaj naše zemlje u višegodišnjem proračunu EU, u okviru kojeg bi trebalo financirati i daljnju digitalizaciju hrvatske ekonomije i društva.

- 5G nije novost u Hrvatskoj, mi o tome već puno znamo. No, to je velik iskorak i ne smije se događati stihijski - ocijenio je Horvat.

Resorni ministar u ubrzanju digitalizacije vidi priliku za jačanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj, kao i za privlačenje investicija. Ipak, upozorio je na panelu, za 5G revoluciju potreban je sinergijski efekt svih sudionika, posebno zato što će najveći dio investicija doći iz privatnog sektora. To bi, smatra Horvat, i Hrvatskoj omogućilo postizanje stopa gospodarskog rasta od pet posto.

Gospodarstvo koje se temelji na digitalizaciji, poručeno je s konferencije, danas je temelj konkurentnosti. Od 2013. do 2016. godine ulaganja u razvoj umjetne inteligencije utrostručila su se, dosegnuvši 39 milijardi američkih dolara, pokazuju brojke koje je iznio Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Razvoj umjetne inteligencije svjetski bi BDP do 2030. trebao povećati za 14 posto. Najveću primjenu umjetna inteligencija, dodao je, ima u uslužnom sektoru, zdravstvu, financijama i transportu. Ipak, umjetna inteligencija tek je uvod u novu eru.

Čeka veliki posao

Dio hrvatskih poduzetnika to je na vrijeme shvatio pa već sada razvijaju i primjenjuju nove proizvode i usluge, koji se temelje na digitalizaciji. Među njima je DetecIt, sustav zaštite od šumskih požara, koji je razvio velikogorički tim GVG Firefighters. Tu su i primjeri korištenja automatizacije u poljoprivredi, koje koristi Osatina grupa iz Viškovaca, te još niz drugih hrvatskih tvrtki.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da Hrvatsku još čeka velik posao u digitalizaciji. Tako je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, ocijenio da Hrvatska hitno mora krenuti u proces digitalizacije društva i ubrzano stvarati uvjete za 5G revoluciju. Svijet se mijenja takvom dinamikom da naše tvrtke već za koju godinu bez 5G tehnologije neće biti u stanju poslovati. - Onaj tko ne bude pratio digitalizaciju neće moći niti konkurirati - naglasio je Majetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:55