'Cloud' usluga

Microsoft potukao Amazon i osigurao si 10 milijardi dolara vrijedan ugovor s Pentagonom

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.10.2019. u 14:54

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.10.2019. u 14:54

The Pentagon, DOD, the Pentagon, US Department of Defense USA, United States Department of Defense Arlington Virginia, Aerial, Aerial The Pentagon, U.S. military, Washington DC, American architect George Bergstrom, Pentagon dedicated January 15, 1943, The Pentagon world's largest office building, Pentagon, Politics in the United States, Presidential, Federal Republic, United States Congress, Potomac River, Arlington Virginia, Arlington National Cemetery, Washington DC, Stock and Fine Art Photography by Ron Bennett, Stock and Fine Art photography by Ronald T Bennett,, Art Photography,, Image: 160315319, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ron Bennett / Alamy / Alamy / Profimedia
Ron Bennett / Alamy / Alamy / Profimedia

Pentagon

Tehnološki div Microsoft osigurao je 10 milijardi dolara vrijedan ugovor s Pentagonom o računalnim 'cloud' uslugama, nakon pomno praćenog postupka nabave u kojem je sve do posljednjeg trenutka za favorita glasio Amazon, javlja u subotu Reuters pozivajući se na priopćenje američkog ministarstva obrane.

Desetogodišnji ugovor za projekt Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), kojim Pentagon želi objediniti nabavu 'cloud' usluga, ima u konačnici cilj povezati dijeljenje informacija između više grana vojske u jedan sustav koji će se moći u realnom vremenu pretraživati uz pomoć umjetne inteligencije.

JEDI je dio šire modernizacije informacijsko-tehnološkog sustava Pentagona. Za 10 Pentagonovih milijardi i prestižni ugovor s državom početkom ove godine u borbu su ušli  Amazon, Google, Microsoft, IBM, Oracle i Rean Cloud. Priča se od samog početka počela komplicirati, a prvo je, nakon negodovanja zaposlenika, odustao Google uz obrazloženje da ne želi da njihova kompanija sudjeluje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje.

Amazon je slovio kao glavni favorit, ali su se Oracle i IBM žalili na uvjete i bacili sumnju na cijeli projekt. Sud je početkom travnja ove godine stoga projekt JEDI stavio "na led" dok se svi detalji ne razjasne.

Nakon što je za novog ministra obrane imenovao Marka Espera, predsjednik Donald Trump se obrušio na Amazon i njegovog osnivača Jeffa Bezosa u čijem je vlasništvu list The Washington Post. Mnogi zaposlenici Microsofta su izrazili podozrivost prema sudjelovanju u projektu za vođenje rata, no tvrtka je stala u obranu svoje odluke da se prijavi na natječaj.

"Svi mi koji živimo u ovoj zemlji ovisimo o njezinoj snažnoj obrani", priopćila je tvrtka.

Tako je naposljetku unosni ugovor osvojio "div iz Redmonda".

Cloud computing je koncept koji nudi novi način pristupa osobnim podacima i aplikacijama, koji više nisu smješteni na računalu već u “oblaku” – što znači da se programu, evidencijama i dokumentaciji može pristupiti s većeg broja uređaja, u bilo koje vrijeme i s različitih lokacija. Sve što je potrebno je internetska veza.

Tvrtke s tradicionalnim pristupom, gdje su sadržaji i poslovni program instalirani lokalno kod korisnika na računalima, imaju pristup tim sadržajima samo ako imaju računalo pored sebe ili ako se nalaze unutar tvrtke.

Glavne prednosti 'cloud' usluga su centralizacija i stalna dostupnost podataka.