Kućni pomagač

Mehanički četveronožac SpotMini tvrtke Boston Dynamics u prodaju kreće iduće godine

Video: U prodaju uskoro kreće autonomni robot pomagač, SpotMini tvrtke Boston Dynamics
SpotMini, Boston Dynamics
 Profimedia, Ferrari

Mehanički četveronožac Spot, nekima će biti poznat iz popularnih YouTube videa gdje otvara vrata ili se brani od napada, drugima iz neizvjesne distopijske epizode britanske serije Black Mirror, ali za sve nas taj će robot uskoro postati dio svakodnevice. Sudeći po objavi iz tvrtke koja ih proizvodi Boston Dynamics, nova verzija Spota imena SpotMini sljedeće će godine biti dostupna na tržištu, piše Wired.

Osnivač Boston Dynamicsa Marc Raibert najavio je kako će do kraja godine proizvesti čak sto jedinica SpotMinija, no točnu cijeni nije htio otkriti. Napomenuo je samo kako je nova verzija Spota čak deset puta jeftinija od prijašnje inačice, a to je već odlična podloga za serijsku proizvodnju, prenosi Wired.

Hoće li taj robot, jezivo nalik psu, zamijeniti klasične kućne ljubimce, ostaje za vidjeti. Zasad mu je namijenjena uloga kućnog pomagača. Njegova je težina 25 kilograma te je u potpunosti električan. S jednim punjenjem može izdržati 90 minuta, a ima mogućnosti i podizanja i rukovanja predmetima. Ipak, ono na čemu je Boston Dynamics najviše radio jest njegova autonomija. Kako bi se SpotMini slobodno, pa čak i samovoljno, kretao prostorom prvo je potrebno da ugrađenim kamerama snimi prostor. Prema pisanju Wireda, sličan je princip i u autonomnim automobilima. No, samovozi koriste lidar koji laserima skenira prostor kretanja, a isti je koristio i prvi Spot, dok novi SpotMini koristi stereo kamere i njegovo je prepoznavanje prostora puno bliže ljudskom.

Isto tako, robot će biti dizajniran kao platforma na koju će sam 'vlasnik' moći priključiti uređaje koje želi, poput nadzorne kamere. Međutim, šef Raibert ne želi da se Boston Dynamics, inače projekt koji je nastao na prestižnom tehnološkom sveučilištu MIT, veže isključivo uz usluge robotizacije skladišta ili gradilišta jer se njihova vizija proteže puno šire.

"Internet nam pruža mogućnost da dotaknemo sve informacije na svijetu, ali robot, pogotovo u kombinaciji s internetom, pruža nam mogućnost da dotaknemo sve u svijetu i da time manipuliramo. To je puno veća ideja za koju će trebati još puno vremena, ali utjecaj robota mogao bi biti ogroman", zaneseno kaže Raibert.

U novoobjavljenom YouTube klipu ekipa iz Boston Dynamics demonstrirala je Spotovo samostalno kretanje prostorom u kojem se može vidjeti na koji način taj četveronožac prepoznaje prostor, ali i njegova izuzetna agilnost dok se penje stepenicama i zaobilazi prepreke.

U ovom prikazu od prije nekoliko mjeseci vidljive su i ostale funkcije Spota poput otvaranja vrata i odolijevanju napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:40