Umjetna inteligencija

Robot IBM-a pobjedio izraelsku prvakinju u retorici na temu istraživanja svemira

IBM Debater uspješno sudjelovao u debati s izraelskom prvakinjom u retorici
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U ponedjeljak je u San Franciscu održan pravi retorički meč između izraelske prvakinje u debati i novog IBM-ovog robota, javlja New York Times.

IBM Debater ime je novog tehnološkog dosega Silicijske doline, ali i debatnog suparnika izraelske prvakinje u retorici, Noe Ovadie.

Debata je održana na temu državnog investiranja u projekte istraživanja svemira, stoga su sudionici prema standardnim pravilima debate branili stajališta za i protiv.

- Veće financiranje istraživanja svemira potaknut će naše najmlađe da nastave s obrazovanjem te će ih inspirirati da se fokusiraju upravo na deficitarno STEM područje, od čega će u konačnici profitirati cijelo društvo, rekao je Debater u svojoj početnoj izjavi.

IBM-ov robot isprogramiran je da raspolaže s informacijama o preko 100 raspoloživih tema za razgovor te da iste informacije sumira i oblikuje po prethodno zadanim algoritmima.

Velike tehnološke tvrtke poput Googlea, Amazona i Applea su već godinama ulagale velike napore u razvijanje i usavršavanje robota i inteligentnih aplikacija koji bi korisnicima svakodnevno olakšavali izvršiti jednostavne obaveze. Siri i Alexa samo su neke od najpoznatijih primjera tih pokušaja.

Uspjeh IBM-a u smišljanju jednog sustava koji može sudjelovati u smislenoj raspravi s čovjekom i prvakom u retorici demonstrira kako napori velikana Silicijske doline idu puno dalje od toga da korisnicima pomognu s “rutinskim svakodnevnim zadacima”.

Noam Slonim, IBM-ov znanstvenik koji je sudjelovao u izradi projekta, zaključio je da bi robot mogao voditi “smislen” razgovor na tih 100 tema u 40 posto slučajeva. Priznao je, naime, da je IBM prije predstavljanja robota sam izabrao temu i provjerio na koji će način sustav iznijeti uprogramirane stavove i polazišne točke na zadanu temu. Unatoč tome što možda ovaj projekt ne prikazuje stvarne domete u sferi samog razvoja umjetne inteligencije, prikazuje nevjerojatan napredak kojeg je znanstvena zajednica postigla u razumijevanju prirodnog jezika, koje se donedavno smatralo prekompleksnim da ga se uspješno svede na binarne postavke.

IBM nije jedina tvrtka koja je predstavila oblik umjetne inteligencije. Prošli je mjesec Google predstavio sistem po imenu Google Duplex koji može u ime svog “vlasnika” obavljati telefonske razgovore, ugovarati večere ili termine kod frizera.

Da još nema vremena za paniku misli i Jeremy Howard, stručnjak u području umjetne inteligencije.

- Jasno je da se promjena događa, ali pitanje je koliko će dugo sam proces te promjene potrajati, rekao je Howard za NYT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:01