Počinje rekonstrukcija

Kraljevski klub ulaže 525 milijuna eura u obnovu stadiona: 'Bit će najbolji na svijetu!'

Radovi u vrijednosti od 525 milijuna eura počet će u svibnju i trajat će najmanje tri i pol godine
Florentino Peréz, predsjednik Real Madrida, na predstavljanju rekonstrukcije stadiona Santiago Bernabéu
 Juán Medina / REUTERS

Više od sedam godina nakon što su pokrenuti administrativni koraci za rekonstrukciju stadiona Santiago Bernabéu, predsjednik Real Madrida Florentino Pérez i gradonačelnica Madrida Manuela Carmena konačno su preskočili sve zapreke. Kako piše El País, radovi u vrijednosti od 525 milijuna eura počet će u svibnju ove godine i trajat će najmanje tri i pol godine tijekom kojih će stadion kraljevskog kluba normalno raditi.

- Bit će to stadion budućnosti, najbolji na svijetu - ambiciozno je izjavio Pérez koji je procijenio da će rekonstrukcija stadiona klubu donijeti dodatnih 150 milijuna eura godišnje.

Njegove prognoze rezultat su 3.000 sjedala koja će biti dodana stadionu čiji će kapacitet tako biti povećan na 82.000 gledatelja. Uz to, Santiago Bernabéu dobit će dodatnih 12 metra visine te će imati krov koji će se tijekom ljetnih mjeseci i kišnih dana pomicati. No, najveća je promjena zapravo vanjski izgled stadiona s asimetričnim linijama i prozirnim vanjskim pročeljem, na kojem će se tijekom noći izmjenjivati osvjetljenje u nekoliko različitih boja, čime će neodoljivo podsjećati na Bayernovu Allianz Arenu.

Iako su neko vrijeme kružile glasine da će obnovom stadiona on i promijeniti ime, to je opovrgnuto nakon što je Real Madrid raskinuo ugovor s kompanijom International Petroleum Investment Company (IPIC) iz Abu Dhabija. Bliskoistočna tvrtka je namjeravala financirati rekonstrukciju stadiona s 400 milijuna eura u zamjenu za dodavanje prezimena njihovog predsjednika na ime stadiona. Ipak, tri godine kasnije ugovor je raskinut te će stadion zadržati ime nekadašnjeg predsjednika Reala koji je tu funkciju obnašao punih 35 godina.

Sam proces obnove stadiona već je prošao kroz sedmogodišnji administrativni i pravni labirint tijekom kojih je trošak rekonstrukcije skočio za čak 31 posto, odnosno s početnih 400 milijuna eura na trenutnih 525. U to su uključeni troškovi kako same rekonstrukcije zgrade, tako i promjene površine koja ga okružuje, što je naravno prouzročilo dodatne probleme pri dobivanju potrebnih građevinskih dozvola.

Ispred stadiona će, naime, na mjestu trenutnog parkirališta biti izgrađen trg površine 20.000 metara kvadratnih, a bit će izmijenjene i ceste koje vode do samog stadiona. Dodatno, mali trgovački centar u blizini stadiona, poznat pod imenom Esquina del Bernabéu, bit će srušen. Njegove se trgovine već zatvaraju, a zamijenit će ga još jedan manji trg od 5.500 kvadrata.

Budući da će upravo klub platiti te urbanističke izmjene u španjolskom glavnom gradu, ne čudi rast troškova, kao niti prodaja njihove najveće zvijezde Cristiana Ronalda. Dapače, stručnjaci smatraju da zbog obnove stadiona koju će Real Madrid godišnje plaćati 25 milijuna eura sljedećih 20-ak godina, klub prošlog ljeta nije dovodio iznimno skupa pojačanja, što im se i osvetilo u tekućoj sezoni, koju će završiti samo s jednim osvojenim, u svijetu nogometa ne osobito cijenjenim trofejem za pobjednika Svjetskog klupskog prvenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:03