Aldin

Island za 37 milijuna dolara dovodi ljetne temperature na otok i počinje uzgajati banane

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

8.5.2019. u 9:39

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

8.5.2019. u 9:39

WilkinsonEyre // Screenshot

Projekcija prve biokupole na svijetu, Aldin u Reykjaviku

Islandski arhitekt odlučio je iskoristiti obilje geotermalne energije koju njegova zemlja pruža i za 37 milijuna dolara uzgojiti egzotično voće.

Naime, budući da na Islandu zima traje devet mjeseci, stanovnici te otočne zemlje imaju ograničene mogućnosti za poljoprivredu. No, kako piše Bloomberg, država i dalje ima mnogo neiskorištene površine te, ono što je ključno za projekt Hjordisa Sigurdardottira, mnogo vulkana i energije koju oni pružaju. Stoga se taj arhitekt bacio u poslovni pothvat u sklopu kojeg gradi prve biokupole na svijetu, od kojih će ona najveća biti veličine nogometnog igrališta te će se protezati na šest katova kako iznad, tako i ispod zemlje.

Sam projekt “tropskog Islanda” inspiriran je izgledom Amazonova sjedišta u Seattleu te singapurskim vrtovima uz zaljev, a iako još nije u potpunosti prikupljen iznos potreban da se on izgradi, ima veoma moćne investitore među kojima je i islandska najveća banka Arion.

Aldin, kako je projekt nazvan, bit će smješten u parku Reykjavik i protezat će se površinom od 4.500 kvadrata i zapošljavati oko 60 ljudi. Staklene će se kupole koristiti kako bi se uzgojile banane i ostalo tropsko voće, no poslužit će i kao svojevrsni mediteranski resort u blizini Sjevernog pola te imati funkciju jačanja turizma na ovoj izoliranoj lokaciji. Zapravo će svaka od kupola imati različitu klimu i svrhu. Ona najmanja, primjerice, nazvana je farmerski laboratorij i sadržavat će tržnicu, restoran i prostore za edukacije, dok će druge dvije biti tropski i mediteranski resort u kojima će se održavati poslovne konferencije i drugi događaji te će u njima biti prvi wellness na Islandu. Uz to, riječ je o turističkoj atrakciji tog tipa koja će, ako se sve odradi prema planu, imati najniže operativne i energetske troškove na svijetu.

Na taj će se način, smatra Sigurdardottir, preporoditi islandski turistički sektor koji je sve do nedavno, odnosno do propasti lokalnog avioprijevoznika Wow Aira, bio najveći izvor prihoda zemlje. Prema poslovnom planu, Aldin bi trebao privući između 300.000 i 400.000 posjetitelja godišnje. Usporedbe radi, islandsku najpoznatiju turističku atrakciju, Plavu lagunu, u jednoj godini posjeti oko 1,3 milijuna turista.

Projekt je u finalnoj fazi dobivanja dozvola od glavnog islandskog grada, a otvorenje kupola je predviđeno za dvije godine.

WilkinsonEyre // Screenshot

Projekcija prve biokupole na svijetu, Aldin u Reykjaviku