HarmonyOS

Huaweijevi korisnici mogu odahnuti: Tehnološki div pokrenuo je vlastiti operativni sustav

Rašireno korištenje HarmonyOS-a može se očekivati kasnije ove godine i to prvo na smart screen uređajima
Huaweijev dućan, ilustracija
 Aly Song / REUTERS

Nakon Trumpove zabrane korištenja uređaja kineskog tehnološkog diva u nekim američkim kompanijama i straha mnogih korisnika da će ostati bez Googlea i njegovog Androida, Huawei je najavio, a kako piše CNBC, sada je i pokrenuo, vlastiti operativni sustav.

HongmengOS, odnosno na engleskom HarmonyOS, spreman je za korištenje, a kako je pojasnio Richard Yu, izvršni direktor Huaweija, može se koristiti na svim uređajima kompanije, od pametnih telefona preko pametnih zvučnika pa sve do senzora. Dio je to strategije povezivanja svih uređaja tehnološkog giganta koji tako uvodi Internet stvari (eng. Internet od Things, IoT).

Rašireno korištenje HarmonyOS-a može se očekivati kasnije ove godine i to prvo na smart screen uređajima, poput televizora, a kroz sljedeće tri godine Huaweijev operativni sustav bit će na svim ostalim uređajima kompanije. Pilot samog sustava bit će, logično, u Kini nakon koje će i korisnici iz drugih dijelova svijeta dobiti HarmonyOS na svojim uređajima.

- Huawei bi htio nastaviti koristiti Android na svojim smartfonima, no ako ćemo se morati prebaciti na HarmonyOS, nećemo imati nikakvih problema s time jer je novi OS spreman i možemo ga odmah pokrenuti na našim uređajima – kazao je Yu.

Podsjetimo, SAD je u svibnju stavio Huawei na svojevrsnu crnu listu i time zabranio američkim kompanijama prodaju svojih proizvoda i usluga toj kineskoj tvrtki te je Google obustavio svoju suradnju s Huaweijem. Ipak, nekoliko dana kasnije restrikcije su olabavljene te je Googleu dozvoljen rad s popularnim proizvođačem pametnih telefona na 90 dana koja će uskoro isteći.

U lipnju je pak održan G20 summit gdje je i predsjednik Trump popustio i obećao da će dozvoliti suradnju američkih i te kineske kompanije, ako se neće ugrožavati nacionalna sigurnost SAD-a. No, detalji tog dogovora ostali su nepoznati, a nedavno zaoštravanje trgovinskog sukoba između dvije sile stavilo je pod veliki upitnik stvarno održavanje Trumpovog obećanja.

Googleove su usluge blokirane u Kini te tamo Huawei već koristi modificiranu verziju Androida. Ipak, budući da popularnost njihovih uređaja diljem svijeta raste iz mjeseca u mjesec, zabrana korištenja Androida i u drugim zemljama ostavila bi veoma ozbiljne posljedice u kompaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:58