Business Showroom

Hrvatski Telekom u Zagrebu otvorio inovacijski centar opremljen najmodernijom tehnologijom

Na raspolaganje su svima stavljeni i popularni Greyp bicikli, različiti e-romobili i druga rješenja urbane mobilnosti
Krešo Hlede, Jere Dumanić, Kostas Nebis, Mate Rimac
 HR

Hrvatski Telekom (HT) danas je otvorio Business Showroom, inovacijski centar opremljen HT-ovom najmodernijom tehnologijom kojom digitalizira hrvatske tvrtke i gradove. U svom dvostruko većem podatkovnom centru u zagrebačkoj Radničkoj ulici HT je pokazao kako tehnologije pametnih gradova mogu poboljšati kvalitetu života u hrvatskim gradovima, smanjiti emisije štetnih plinova, povećati razinu javnih usluga i učinkovitost javne potrošnje, te je predstavio mogućnosti primjene blockchain tehnologije u digitalizaciji industrije i javnog sektora.

U Business Showroomu, kako su najavili u kompaniji, moći će se vidjeti i isprobati tehnologije koje HT razvija s Combisom i mrežom svojih partnera, a bit će otvoren za poslovnu zajednicu, ali i za građane koje zanima najmodernija tehnologija dostupna u Hrvatskoj. Tako će, primjerice, moći vidjeti kako funkcionira pametna rasvjeta, punionice za električna vozila ili pak pametna telefonska govornica, a na raspolaganje su svima stavljeni i popularni Greyp bicikli, različiti e-romobili i druga rješenja urbane mobilnosti.

HT
Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

No, na otvaranju je poseban naglasak stavljen na suradnju HT-a s Microsoftom koja je, kako tvrde, rezultirala predstavljanjem dvaju iskoraka u njihovoj ponudi.

Naime, dvije kompanije jednu od najbrže rastućih cloud platformi na svijetu, Microsoft Azure Stack, prve dovode u Lijepu našu. Ta platforma, pojasnili su, omogućuje istovremeni pristup najmodernijim cloud sustavima te upravljanje podacima koji ostaju u Hrvatskoj. Uz to, HT je dobio na raspolaganje 4.000 Microsoftova programera i IT stručnjaka koji će ga u budućnosti podržavati u velikim i kompleksnim projektima.

- Izuzetno nas veseli što nas je Hrvatski Telekom odabrao za strateškog partnera u nadogradnji i transformaciji svog najvećeg Data Centra koji će time postati najsuvremeniji podatkovni centar značajno većih kapaciteta. Naše partnerstvo će osigurati bržu digitalnu transformaciju hrvatskog tržišta jer se pri nadogradnji koristi Microsoft Azure Stack tehnologija koja donosi agilnost i ubrzanu inovaciju, te istovremeno ispunjava razne regulatorne zahtjeve - izjavila je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

HT
Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika u Hrvatskom Telekomu

Otvaranje inovacijskog centra, poručili su u HT-u, sastavni je dio platforme ”Svijeta boljih mogućnosti” kojom teleoperater ostvaruje korporativno obećanje o ubrzanju digitalizacije tvrtki i gradova kao ključne odrednice uspjeha gospodarstva i društva u narednom razdoblju.

- Hrvatski Telekom najveći je privatni investitor u Hrvatskoj. Samo u posljednje četiri godine u nove tehnologije investirali smo više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta. Dosad smo digitalizirali više od 30 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, no želimo pojačati tempo i ubrzati digitalizaciju i ekonomski razvoj zemlje te tako svim građanima omogućiti bolje prilike i usluge. Razvili smo niz sofisticiranih rješenja za kompanije, a razvijamo i rješenja namijenjena digitalizaciji gradova. Na taj način dodatno potičemo otvaranje novih radnih mjesta u nizu malih i srednjih partnerskih poduzeća - kazao je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma za poslovne korisnike.

HR
Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma za poslovne korisnike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:32