Digitalizacija

Hrvatska pošta postaje mjenjačnica kriptovaluta, uslugu uvode u 55 ureda diljem Hrvatske

Moguće je zamijeniti pet najčešće korištenih kriptovaluta - Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS
Ilustracija
 Dragan Matić / CROPIX

Od ponedjeljka se kriptovalute mogu promijeniti u kune u Hrvatskoj pošti. Nakon pilot-projekta otkupa kriptovaluta pokrenutog ljetos u zadarskim poštanskim uredima, Pošta sada proširuje uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

Funkcionira tako da klijent na šalteru poštanskog ureda zatraži iznos koji želi promijeniti. Službenik potom isprinta QR kod koji klijent skenira svojim mobilnim digitalnim novčanikom u kojemu drži kriptovalute. Kada transakcija prođe, službenik Pošte novac isplaćuje klijentu u gotovini. Moguće je zamijeniti pet najčešće korištenih kriptovaluta - Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS. Na portalu Crypto Center (crypto.posta.hr) mogu se naći sve informacije o korištenju usluge, ali i kalkulator koji u svakom trenutku računa koliko će Pošta kuna ponuditi za vaše kriptovalute. Zamjena se provodi u suradnji s hrvatskom tvrtkom Electrocoin, koja već pet godina uspješno vodi servis bitcoin-mjenjacnica.hr.

"Pilot-projekt pokazao je kako postoji interes za ovu vrstu usluge i zbog toga će Hrvatska pošta ponuditi otkup kripotvaluta u poštanskim uredima diljem zemlje. Posljednjih godina sve je više korisnika kriptovaluta, a oni svoja putovanja vrlo često planiraju upravo tamo gdje svoj digitalni novac mogu zamijeniti u domaću valutu. Širokom ponudom ove usluge, hrvatski će gradovi postati još zanimljiviji brojnim gostima", kažu iz Pošte.

U budućnosti planiraju uvesti i mogućnost kupnje kriptovaluta u poštanskim uredima Hrvatske pošte čime će uredi postati centralna mjesta za poslovanje s kriptovalutama u brojnim mjestima u Hrvatskoj.

Digitalizacija je jedna od razvojnih strategija Hrvatske pošte i pokretač brojnih projekata u poslovanju. Ulaskom na tržište digitalnih valuta Hrvatska pošta potvrđuje svoj položaj kao jedan od lidera u digitalnoj transformaciji. U fokusu Hrvatske pošte su svi noviteti koje je donijela Industrija 4.0 stoga se naši timovi danas bave umjetnom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, analizom podataka te internetom stvari (IoT).

HP
Hrvatska pošta nudi otkup kriptovaluta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:42