Od granice do mora

HEP širi svoju mrežu: pet novih ELEN punionica u Dalmaciji

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 15:14

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 15:14

HEP

ELEN punionica Ploče

Hrvatska elektroprivreda danas je završila aktualni ciklus postavljanja punionica za električna vozila na turističkim punktovima u Dalmaciji.

Pet novih HEP-ovih punionica nadopunjuje postojeću mrežu ELEN punionica u gradovima i na autocestama te tako pruža uvjete za daljnji razvoj hrvatskog turizma, omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz europskih zemalja komforan i nesmetani dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Naime, HEP je 10. srpnja obilježio puštanje u rad prvih 16 od predviđenih 57 punionica za električna vozila na autocestama i točkama ulaska/izlaska na autoceste, čime je po prvi puta vlasnicima električnih automobila omogućena vožnja od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora.

HEP

ELEN punionica u Jelsi

 

Punionica u Drveniku (Gradcu), snage 2 x 22 kW, kao i brze ELEN punionice u Pločama, Makarskoj i Jelsi, snage 50 kW, postavljene su u sklopu projekta bigEVdata, sufinanciranog sredstvima Europske unije, u sklopu kojeg će se postaviti 42 punionice. Sve punionice omogućuju istovremeno punjenje dvaju vozila te posjeduju sva tri standardizirana priključka kako bi ih mogli koristiti svi dostupni, ali i nadolazeći tipovi električnih vozila na tržištu.

Punjenje na ELEN punionicama je za sada, u razvojnoj fazi projekta, besplatno te ga je moguće obaviti korištenjem bilo koje standardizirane beskontaktne kartice.

HEP je do sada širom Hrvatske pustio u pogon više od 80 javnih ELEN punionica. Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno sa već instaliranim punionicama imati više od stotinu punionica, optimalno razmještenih po cijeloj Hrvatskoj.

HEP

ELEN punionica u Starigradu