Budućnost pred vratima

Google predstavio novi projekt koji bi zauvijek mogao promijeniti život u gradovima

Postavlja se pitanje hoće li itko željeti živjeti u pametnom gradu
Toronto noću
 Profimedia, Alamy

Grad u kojem postoje pametni semafori, tj. semafori sa senzorima koji prepoznaju gradsku gužvu, roboti koji zbrinjavaju, razvrstavaju i recikliraju otpad, senzori koji prepoznaju da se sprema oluja i umjesto vas zatvaraju prozore i podižu temperaturu u stanu... Ne, nije riječ o novom filmu znanstvene fantastike, nego o već ugovorenom projektu Sidewalk Toronto koji će se uskoro realizirati u Kanadi, javlja Politico.

Prošloga listopada, grad Toronto, pokrajina Ontario i kanadska vlada, potpisali su ugovor vrijednosti 50 milijuna dolara s američkom tvrtkom Sidewalk Labs (inače sestrinskom tvrtkom Googlea), za konceptualizaciju urbanističkog projekta prema kojem bi se izgradio 'pametni grad' u četvrti Quayside.

Stručnjaci smatraju da je neobično i to što je Googleu trebalo ovoliko vremena da krenu u realizaciju jednog takvog projekta, zato što se po Silicijskoj dolini o tome već godinama otvoreno pričalo.

Nekadašnji izvršni direktor Googlea Eric Schmidt u izjavi za medije je naglasio da su osnivači tvrtke Larry Page i Sergey Brin još na početku svoje karijere sanjali o takvom projektu, ali da su se prvi preduvjeti za realizaciju ostvarili tek 2014. godine.

Inovativne aplikacije

Do sada, koncept pametnih gradova bio je ograničen na inovativne aplikacije koje su građanima olakšavali svakodnevicu; pronalazili parkirna mjesta, olakšavali korištenje javnog prijevoza i slično.

Sidewalk Toronto bio bi tako prvi grad u potpunosti izgrađen na način da omogućava neprekidan protok podataka i stalnu optimizaciju usluge. Naime, tehnologija grada omogućavala bi da se prikupljene informacije neprekidno sakupljaju, kako bi sustav mogao učiti na svojim greškama i prilagođavati usluge promjenjivim potrebama svojih građana.

Predstavnici tvrtke Sidewalk Labs naglasili su kako smatraju da je Kanada idealno mjesto za pionirski projekt, upravo iz razloga što je riječ o zapadnoj demokraciji koja je svjesna važnosti tehnološkog napretka i koja je spremna voditi kvalitetnu i civiliziranu javnu raspravu o mogućim problemima i izazovima koji mogu nastati na putu.

Predstavnici tvrtki smatraju da će projekt omogućiti novu razinu tehnološkog razvoja. Jedan od zanimljivijih argumenata je i usporedba Sidewalk Toronta s antičkim Rimom. Naime, tehnološki stručnjaci smatraju da je izum akvadukta u to vrijeme zasigurno bio revolucionaran te je nepovratno unaprijedio sustav vodoopskrbe ljudskog roda.

Pokusni kunić

Međutim, ne dijele svi podjednaki entuzijazam po pitanju projektnog prijedloga. Kanadski kritičari naglasili su da će tako Toronto postati 'Googleov pokusni kunić', ali su i upozorili na opasnost činjenice da će kanadskom javnom infrastrukturom upravljati privatna tvrtka koja ima svoje interese. Također, jedna od vodećih kritika projektnoj ideji temeljena je na opasnosti od nadzora. Naime, kanadska interpretacija koncepta privatnosti usko je povezana s idejom o temeljnim ljudskim pravima. Upravo iz tog razloga, skandal vezan uz zloupotrebu privatnih informacija velikih platformi poput Facebooka bio je osobito kritiziran u Kanadi. S obzirom na to da su Kanađani u brojnim prilikama naglašavali da nisu spremni žrtvovati svoju privatnost za tehnologiju, od predstavljanja projektnog prijedloga se sve češće postavlja pitanje hoće li itko biti voljan živjeti u Googleovom 'pametnom gradu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:45