Do sada uložili 47 milijardi $

Google povezuje Afriku i Europu podmorskim kabelom da proširi infrastrukturu za 'cloud'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2019. u 16:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2019. u 16:29

Sundar Pichai, senior vice president of Google Chrome, speaks during Google I/O Conference at Moscone Center in San Francisco, California June 28, 2012. REUTERS/Stephen Lam (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - GM1E86T0DNQ01
Stephen Lam / REUTERS

Sundar Pichai, viši potpredsjednik Google Chromea

Google je u petak najavio postavljanje novog podmorskog kabela „Equiano“ koji će povezati Afriku s Europom u sklopu planiranog proširivanja infrastrukture za rad u računalnom oblaku.

Equiano će povezati Južnu Afriku s Portugalom. Ime je dobio po afričkom piscu i abolicionistu Olaudahu Equianu koji je živio u 18. stoljeću. U memoarima piše da je rođen u Nigeriji, a upravo će prema toj afričkoj zemlji vjerojatno biti postavljen prvi odvojak novog Googleovog kabela, trećeg međunarodnog kabela te tvrtke.

Google će sam financirati njegovo postavljanje, a posao su povjerili Alcatel Submarine Networksu. Ugovor je potpisan u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

„Equiano će biti prvi podmorski kabel koji će uključivati optičko prebacivanje na razini parova vlakana, umjesto tradicionalnog prebacivanja na razini valne duljine“, tumače u blogu.

U protekle tri godine već su uložili 47 milijardi dolara u poboljšanje svoje globalne tehnološke infrastrukture. Equiano je njihova četrnaesta investicija u segmentu podmorskih kabela na globalnoj razini.

Tvrtka je u travnju dovršila projekt „Curie“, postavivši prvi privatni interkontinentalni kabel koji je povezao Čile s Los Angelesom.

Prošle su godine najavili i projekt postavljanja 6.600 kilometara dugog podmorskog kabela Dunant koji će preko Atlantika povezivati Francusku i SAD. Njegovo puštanje u promet očekuje se u idućoj godini.

Podmorski kabeli okosnica su Interneta budući da se preko njih odvija 99 posto svjetskog podatkovnog prometa.