Kočnica na samom početku

Facebookova libra pod lupom EK zbog mogućeg kršenja ravnopravne tržišne utakmice

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.8.2019. u 13:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.8.2019. u 13:55

A small toy figure stands on representations of virtual currency in front of the Libra logo in this illustration picture, June 21, 2019. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration - RC16BD13C2F0
Dado Ruvic / REUTERS

Ilustracija, Libra kriptovalute

Europska komisija sprema se pokrenuti istragu kako bi utvrdila hoće li Facebook predloženim uvođenjem digitalne valute libre prekršiti propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju, izvijestio je u utorak Bloomberg.

Europska komisija „trenutno ispituje potencijalno kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju" vezano uz Libru, stoji u Bloombergovom izvješću, objavljenom u utorak.

Istraga se temelji na sumnji da bi Facebookov sustav plaćanja nepravedno istisnuo konkurenciju, tumači Bloomberg.

Dužnosnici EU-a drže da bi libra mogla proizvesti „potencijalna ograničenja za konkurenciju” na području informacija koje će se razmjenjivati i korištenja podataka o potrošačima, prenosi agencija.

Ispituju i moguću integraciju aplikacija koje podupiru libru u Facebookove usluge poput WhatsApp-a i Messenger-a, stoji u izvješću. Iz Facebooka su poručili da nemaju komentara na to izvješće a isti je odgovor Reuters dobio i od glasnogovornice Europske komisije.

Facebook namjerava uvesti libru iduće godine.

Američki su zakonodavci u srpnju zaključili da Facebook nije dokazao da mu se može vjerovati kada je u pitanju sigurnost svjetskog financijskog sustava i podataka o potrošačima, podsjeća Reuters.