Guru s društvenih mreža

Facebook krenuo u čišćenje grupa koje promoviraju alternativne medicinske tretmane

Iza većine tih stranica, otkriva BI, stoji Britanka Amanda Jewell, koja preko Facebooka prodaje GcMAF za nekoliko tisuća dolara
Ilustracija, Facebook stranica Amande Jewell
 Screenshot: Youtube /REUTERS / Profimedia

Facebook je zadnjih nekoliko dana izbrisao na desetke grupa i stranica koje su na toj društvenoj mreži promovirale nelicencirane medicinske tretmane i okupljale desetke tisuća ljudi, prenosi Business Insider.

Nekoliko tih grupa promoviralo je tretman preparatom GcMAF, tipom proteina za koji tvrde da liječi rak i autizam, iako su američki i britanski liječnici ukazivali na to da te supstance nisu testirane niti je dokazano da suzbijaju opasne bolesti.

Iza posebno opasne Facebook grupe koja je okupljala sedam tisuća članova, otkriva BI, stoji Britanka Amanda Jewell, koja preko Facebooka prodaje GcMAF ili cijeli paket tretmana za iznos i do 25 tisuća dolara. Za svoj lijek tvrdi da liječi inače neizlječive bolesti poput raka u kasnoj fazi. Izdaje se kao “medicinski asistent” i istraživač novih oblika liječenja, na svojem Facebook profilu, iako nigdje ne postoje dokazi o njezinoj znanstvenoj kvalifikaciji, niti je kao doktor registrirana u Britanskoj medicinskoj asocijaciji, piše BI.

U intervjuu za BBC 2016. priznala je da nije doktor medicine, ali da zadnjih 15 godina radi s medicinskim profesionalcima. Amanda je, prema zadnjim saznanjima, trenutno u Belizeu, gdje vodi centar za liječenje raka.

Prema pisanju BI, Jewell se povezuje i sa drugim grupama koje pak promoviraju “Čudesni mineralni dodatak” (Miracle Mineral Supplement). Taj bi trebao liječiti autizam i malariju, a medicinski autoriteti posebno su isticali opasnost tog preparata jer je kemijski sličan sastavu industrijskog izbjeljivača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:19