Nova era investicija

Evo što stručnjaci s Wall Streeta vide kao novu priliku za unosno ulaganje

Svemirska ekonomija zapravo slijedi utabani put internetske revolucije koja je otvorila prostor digitalnoj ekonomiji
Lansiranje rakete
 Thom Baur / REUTERS

Tehnologija za razvoj svemirskih letova mogla bi iz temelja preoblikovati svjetsku ekonomiju, barem tako smatra dio stručnjaka i investitora s Wall Streeta, a prenosi CNN.

Ulazimo u eru u kojoj privatni sektor nudi pouzdan i pristupačan pristup svemiru, a to bi moglo otvoriti vrata za niz novih usluga, recimo hotele koji će lebdjeti u Zemljinoj orbiti ili rudarenje na asteroidima. Dodatno, razvoj novih satelita i raketa mogao bi uzdrmati široki raspon industrija, od putovanja zrakoplovom, preko pristupa širokopojasnoj mreži pa sve do pohrane podataka.

Svemirska ekonomija zapravo slijedi utabani put internetske revolucije koja je otvorila prostor digitalnoj ekonomiji. Iako je još prerano za predvidjeti koja bi kompanija mogla biti Google ili Facebook svemirske industrije, prema mišljenju Laure Kane, analitičarke dugoročnog investiranja u UBS-u, „pametni investitori ni ne trebaju to znati”.

- Ja ne bih gledala samo na nove privatne kompanije koje sada nastaju. Uključila bih i telekomunikacijske kompanije, možda razvijaju napredne satelite, a promatrala bih i aeronautiku te sektor obrane koji bi također mogli ulagati u nove svemirske tehnologije - poručila je Kane za CNN.

Drugim riječima, investitori mogu sami složiti raznovrstan portfolio kompanija koje su na neki način povezane sa svemirskom industrijom i u čije će dionice uložiti, a zatim čekati da se stvar zakotrlja.

Svjetska svemirska industrija trenutno je procijenjena na 340 milijardi dolara, a Goldman Sachs i Morgan Stanley predviđaju da bi u idućih 20 godina mogla doseći bilijun dolara. Za one investitore koji nisu sigurni odakle krenuti, tu je fond (ETF) čijim se udjelima od ovog mjeseca trguje na njujorškoj Arca burzi i to pod nazivom UFO. Fond okuplja tridesetak kompanija među kojima su i telekomunikacijski i satelitski div AT&T, najveći svjetski proizvođač vojnih zrakoplova Lockheed Martin, kao i drugi zrakoplovni div Boeing.

Ipak, kako piše CNN, nisu baš svi na Wall Streetu uvjereni da će svemirska industrija uzdrmati globalnu ekonomiju baš poput interneta. Paul Penney, analitičar u Northland Capital Marketsu drži kako je ipak riječ o pretjerivanju, iako i on priznaje da je riječ o brojnim kompanijama u čijim je rukama ogromni kapital, koje svemir žele monetizirati na nove načine, i koje razmišljaju globalno.

- Pred svijetom je nova revolucija - poručio je pak Chuck Beames, investitor i šef tehnološkog startupa York.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:38