Okrugli stol ERT-a

Europske tvrtke obećale poduzeti korake za suočavanje s najvažnijim izazovima 21. stoljeća

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.4.2019. u 15:16

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.4.2019. u 15:16

Zagreb, 191214.
Zoltan Aldott, predsjednik uprave INE, fotografiran u upravnoj zgradi INE.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zoltán Áldott

Europski okrugli stol industrijalaca (ERT), skupina od 55 glavnih izvršnih direktora i predsjednika uprava velikih europskih tvrtki, koje su zajedno odgovorne za otprilike pet milijuna radnih mjesta diljem svijeta te o njima ovise i brojna druga radna mjesta, danas je u raspravi o zajedničkoj politici donio najveću kolektivnu odluku u povijesti organizacije.

U novom dokumentu Osnaživanje pozicije Europe u svijetu ukazuje se na mir i prosperitet koji je europska integracija donijela građanima kroz proteklih sedam desetljeća, ali i navodi da bez aktivnosti koordiniranih između vlada, civilnog društva i privatnog sektora Europa neće biti u stanju svojim građanima ponuditi odgovore na najvažnija pitanja stoljeća.

Ove velike tvrtke su se po prvi put zajedno obvezale poduzeti niz nastojanja s ciljem povećanja prosperiteta građana i njihovog povjerenja u sposobnost Europe da se pobrine za njih. Ta su nastojanja sljedeća:

1. Rast ulaganja – Tvrtke članice ERT-a ulažu više od 50 milijardi eura godišnje u istraživanje i razvoj. Tvrtke članice ERT-a spremne su ulagati čak i više u skladu s ispravnim politikama.

2. Stvaranje dodatne vrijednosti za društvo – Članice ERT-a obvezale su se pokrenuti dugoročnu kampanju promicanja inkluzije i raznolikosti u tvrtkama u cijeloj Europi. ERT će osnažiti interakciju s društvom i razviti politike temeljene na najboljim praksama.

3. Nastavak digitalne transformacije – Tvrtke članice ERT-a ubrzat će vlastite strategije digitalizacije, razvoja podataka i umjetne inteligencije.

4. Razvoj vještina – Tvrtke članice ERT-a značajno će povećati broj kvalitetnih poslovno-obrazovnih partnerstava, uključujući stažiranje u sklopu cjeloživotnog učenja, pripravnički staž i mogućnosti prvog zaposlenja te obuku i postojeće i buduće radne snage u traženim vještinama u području digitalizacije, automatizacije i umjetne inteligencije.

5. Potpora trgovini i poslovanju – Tvrtke članice ERT-a aktivno će podupirati EU u učinkovitom provođenju poslovne diplomacije s ciljem ostvarivanja poštene i slobodne trgovine te inkluzivnog globalnog rasta.

6. Ostvarivanje energetske tranzicije i suočavanje s problemom klimatskih promjena – Tvrtke članice ERT-a surađivat će sa zakonodavcima u EU-u i na razini pojedinih zemalja kako bi osigurale da Europa donese prave politike koje su potrebne za omogućavanje energetske tranzicije, u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimi.

Zoltán Áldott, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a i Slovnafta te član ERT-a, izjavio je sljedeće: - Kao vodeća tvrtka u regiji, na ERT-ovih šest ciljeva ne gledamo samo kao na simboličnu gestu. MOL Grupa ozbiljno je posvećena tim ciljevima na svim tržištima te u svim članicama Grupe. Izazovi današnjice su globalni, ali da bismo osnažili Europu, ključni ekonomski subjekti moraju biti u stanju predstaviti učinkovita rješenja na europskoj razini. Više uopće nije upitno da ove ciljeve smatramo prioritetima u našem radu na stvaranju vrijednosti.“

Uz šest ciljeva ERT-a, članice su također pozvale institucije EU-a, posebice Parlament i Komisiju, da se usmjere na šest prioriteta u politikama u narednim godinama: osnaženje jedinstvenog tržišta, povećanje konkurentnosti, poticanje digitalne transformacije, rješavanje problema nedostatka kvalificirane radne snage i suočavanje s problemom klimatskih promjena.

Inače, Europski okrugli stol industrijalaca (ERT) je forum koji okuplja 55 glavnih izvršnih direktora i predsjednika uprava velikih multinacionalnih kompanija iz Europe te pokriva široki raspon industrijskih i tehnoloških sektora. Tvrtke članice ERT-a široko su rasprostranjene po Europi, a njihovi ukupni godišnji prihodi premašuju 2.250 milijardi eura. U istraživanje i razvoj godišnje ulažu više od 50 milijardi eura, uglavnom u Europi. Zajedno su odgovorne za približno pet milijuna radnih mjesta u svijetu, a o njima ovise i brojna druga radna mjesta.