Koronabotovi

Domaća tvrtka svoje robote stavlja na raspolaganje bolnicama: 'Došlo je vrijeme...'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

10.4.2020. u 20:53

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

10.4.2020. u 20:53

Zagreb, 210618. Matija Kopic i Milan Racic, osnivaci i sefovi Gideon Brothersa koji su postali najbolji startup za robote u Europi.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Matija Kopić i Milan Račić, osnivači i šefovi startupa Gideon Brothers

I domaća robotička tvrtka Gideon Brothers želi pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke koja se bavi proizvodnjom samovoznih logističkih robota, na svom je Facebook profilu objavio zanimljivu ideju: Svoje bi autonomne robote mogli prenamijeniti da, umjesto u skladištima, rade u bolnicama i dezinficiraju prostore u koje ne smiju ući ljudi.

"Došlo je vrijeme da svoje metalne ljubimce pošaljemo na prve crte obrane od koronavirusa. U narednim mjesecima, hrvatskim bolnicama, školama, trgovačkim centrima, supermarketima, hotelima, skladištima, tvornicama i drugim javnim i privatnim okruženjima možemo pomoći autonomnim mobilnim robotima za: dezinfekciju unutarnjih prostora, prijevoz robe i potrepština, detekciju povišene temperature kod ljudi", napisao je Kopić u Facebook objavi i pozvao ljude da podijele objavu kako bi ona došla do onih kojima tehnologija može pomoći.

Gideon Brothers

Robot Gideon Brothersa u distribucijskom centru Orbica

 

Napomenuo je i da "šanse za oporavk u neizvjesnoj budućnosti" imamo samo ako svi "svoja znanja, iskustva i tehnologije stavimo na raspolaganje hrvatskoj državi i njezinim stanovnicima".

U objavi Kopić je priložio i slike, koncepte, kako bi roboti mogli sudjelovati u svakodnevnim poslovima bolnice.

 

Inače, autonomni mobilni roboti Gideon Brothersa u Hrvatskoj se trenutno koriste u skladištima Atlantic grupe, Tokića, Orbica i Hrvatske pošte, a od lani se za transport paleta koriste i u skladištu vodeće njemačke logističke tvrtke DB Schenker. Imaju nosivost 800 kilograma i kombiniraju napredno učenje i stereoskopske kamere. Zato su sigurni za navigaciju oko ljudi, opreme i ostalih strojeva u pokretu.

Gideon Brothers

Novi robot tvrtke Gideon Brothers u skladištu Atlantic Grupe