Domaća IT scena

Čak 84 posto hrvatskih startup-ova razvijat će tehnologiju umjetne inteligencije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.9.2018. u 13:36

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.9.2018. u 13:36

, Image: 340238936, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija, umjetna inteligencija

Čak 84 posto domaćih startup-ova smatra da će u iduće tri godine raditi projekte temeljene na tehnologiji umjetne inteligencije (AI), dok ih 53 posto navodi da su već sada uključeni u projekte koji kao sastavnicu imaju AI tehnologije, pokazalo je istraživanje kojeg su zajednički proveli kineska tehnološka kompanija Huawei i Zagrebački inovacijski centar (ZICER).

Rezultati tog istraživanja, koje je tijekom kolovoza provedeno među tvrtkama stanarima ZICER-a, predstavljeno je u četvrtak u sklopu Huawei AI Summita, održanog u Zagrebačkom inovacijskom centru, koji je okupio predstavnike poslovne i akademske zajednice s ciljem poticanja rasprave o trendovima, razvoju i potencijalu tehnologija umjetne inteligencije u poslovanju u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju Huaweia.

- Rezultati jasno pokazuju kako u razvoju i primjeni AI tehnologija postoji izniman potencijal za rast poslovanja u Hrvatskoj, što je prepoznato od strane start-up zajednice i u kontekstu njihovih budućih projektnih planova, kao i trenutne uključenosti u slične projekte - izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Uloga umjetne inteligencije u svakodnevici u budućnosti će se samo povećavati, a očekuje se da će utjecati na niz područja - zdravstvo, transport, marketing te poslovanje i životne navike općenito. Pametni algoritmi prilagođavat će se navikama ljudi, preferencijama i emocijama, vodit će najboljim prometnim rutama, a uz pomoć pametnih osobnih asistenata u pametnim domovima štedjet će se energija. Umjetna inteligencija ima ogroman poslovni potencijal prvenstveno zbog mogućnosti transformiranja brojnih industrija i otvaranja prilika razvoju sasvim novih poslovnih modela, ističe se u priopćenju.

- Umjetna inteligencija je tehnološki pothvat koji doista može stubokom promijeniti naše živote i učiniti naše društvo bogatijim, sretnijim i boljim. Bitno je da Hrvatska u tome drži korak, pa zato treba podržavati inovacije i startup zajednicu koja želi razvijati proizvode i usluge temeljen na AI. S druge strane, AI je i društveni pothvat: razvoj AI-ja mora biti popraćen promišljanjima o društvenim i etičkim aspektima ove tehnologije i prije svega promišljanjem o tome u kakvom svijetu želimo živjeti. AI treba biti sredstvo, a ne cilj - rekao je Jan Šnajder profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Filip Glavan, principal Boston Consulting Grupe istkanuo je da su se ulaganja u AI tehnologije na startup sceni udvostručile u 2017. godini u odnosu na prethodnu.

- No, nisu ulaganja najveći problem u korištenju AI tehnologija, već je najveći izazov kako integrirati tehnologije u primjenu - izjavio je Glavan.

I dok svega 11 posto ispitanih startupa ZICER-a smatra da je na razini međunarodne konkurencije po pitanju znanja i kompetencija za razvoj proizvoda i usluga utemeljenih na AI, većina od 60 posto ipak zaključuje da su im znanja još premala, navodi se u priopćenju.

U Huaweiiju procjenjuju da bi u idućih sedam godina umjetna inteligencija mogla povećati vrijednost globalne digitalne ekonomije za oko 10.000 milijardi dolara. Huawei u istraživanje i razvoj novih tehnologija godišnje investira 13,8 milijardi dolara, po čemu je među globalnim liderima. Inače, ta kompanija prisutna je u više od 170 zemalja, a prema broju isporuka telefona u 2017. godini jedan je od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu.