Studija PwC-a

Nove tehnologije u Kini bi mogle stvoriti preko 90 milijuna novih radnih mjesta

Promjene na tržištu rada u Kini odrazit će se i na ostatak svijeta
Ilustracija, Šangaj
 Profimedia, Alamy

Umjetna inteligencija i srodne tehnologije, poput robota, dronova i autonomnih vozila, mogli bi u Kini u sljedeća dva desetljeća omogućiti otvaranje preko 90 milijuna novih radnih mjesta, pokazuje nova analiza konzultantske kuće PwC.

Broj novih radnih mjesta koje bi nove tehnologije u narednih 20-ak godina mogle otvoriti u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta zapravo će vjerojatno biti i veći - analiza PwC-a pokazuje da bi ih moglo biti i 297 milijuna! - no velik je i broj radnih mjesta koja će tehnološki napredak ugasiti, a takvih bi u Kini moglo biti 204 milijuna. Kada se sve zbroji i oduzme, proizlazi da bi neto učinak novih tehnologija na kinesko tržište rada bio 93 milijuna novih radnih mjesta.

"Očekujemo da će najviše koristi od umjetne inteligencije i robotike imati sektori poput zdravstvene skrbi, koji kombiniraju snažan rast potražnje s relativno velikom sklonošću da vide korist od primjene takvih tehnologija. Međutim, važno je imati svijest da većina novih radnih mjesta neće imati izravne veze s umjetnom inteligencijom ili robotima, već će jednostavno biti proizvod bogatijeg društva s posljedičnom povećanom potražnjom za robama i uslugama svih vrsta", kazao je John Hawksworth, glavni autor izvješća, koje je predstavljeno na Godišnjem sastanku novih lidera u Tianjinu.

Inače, među dobitnicima novih tehnologija trebalo bi biti i tržište rada za građevinski sektor i usluge, dok bi, s druge strane, na gubitku trebala biti ponajprije poljoprivreda, pokazuje analiza PwC-a.

Iako će nove tehnologije rezultirati otvaranjem brojnih novih radnih mjesta u Kini, mogle bi, upozorava se u izvješću, rezultirati i brojnim poremećajima, s obzirom da će milijuni radnika morati promijeniti karijeru, a možda i mjesto rada. Analize PwC-a za Kinu pokazuju da bi oko četvrtine postojećih radnih mjesta biti ukinuta, no da će se stvoriti 38 posto novih radnih mjesta, dok će ukupno 40 posto radnih mjesta podlijegati automatizaciji do 2037. godine. Promjene na tržištu rada u Kini, drugoj po veličini ekonomiji svijeta, odrazit će se i na ostatak svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:30