Konferencija CFO 2018

Blockchain tehnologija u javnoj upravi? 'Stroj ne griješi i ne razmišlja o vikendu'

Postoje svi preduvjeti da se blockchain ugradi u javnobilježničke urede, pa čak i za kupovinu bureka
Ilustracija
 Kacper Pempel / REUTERS

Već sada postoje svi preduvjeti da se blockchain tehnologija, koja se bazira na kriptografiji i potpuno je transparentna, ugradi u javnu upravu, javnobilježničke urede, pa čak i za kupovinu bureka, istaknuto je na konferenciji “CFO budućnosti”, održanoj u srijedu u organizaciji revizorske tvrtke Deloitte Hrvatska.

Time bi se, pojašnjeno je, olakšalo sklapanje kupoprodajnih ugovora, kao i glasanje.

- Stroj ne radi greške, ne radi tipfelere i ne razmišlja o vikendu - istaknuo je Petr Kavalek, projekt menadžer Deloittea koji smatra da nova tehnologija ima veliku prednost u kontekstu radne efikasnosti.

Ipak, prema riječima Vuka Vukovića, direktora tvrtke Oraclum Intelligence, još uvijek vlada nepovjerenje, kako u društvu, tako i u financijskim institucijama, prema toj novoj tehnologiji.

No, po mišljenju Nikole Škorića, direktora prve hrvatske mjenjačnice kriptovaluta Electrocoin, nade ima.

- Ljude ne zanima sigurnost već jednostavnost i pristupačnost usluga - poručio je Škorić, istaknuvši kako danas više nitko ne propituje sigurnost internetskog bankarstva. Također, dodaje, njegova je tvrtka već razvila softver baziran na blockchainu kojim je moguće kupiti burek u pekarni korištenjem kriptovaluta, ali to se ne koristi jer je to područje još uvijek pod strogom regulacijom centraliziranih financijskih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:55