Istraživanje pokazalo

Azija će do iduće godine više ulagati u obnovljive izvore energije nego u naftu i plin

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.5.2019. u 15:12

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.5.2019. u 15:12

Lepoglava, 151214.
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Lepoglavi otvorio solarnu elektranu. Tvrtka Solida investirala je oko 1,5 miljuna eura u izgradnju elektrane na 14 tisuca kvadratnih metara na kojima je postavljeno oko 4 tisuce solarnih panela koji proizvode oko 1 Mw elektricne energije.
Na fotografiji: solarna elektrana.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / CROPIX

Solarna elektrana, ilustracija

Ulaganja u obnovljive izvore energije u azijsko-pacifičkoj regiji preteći će do iduće godine potrošnju na traganje za naftom i plinom, procjenjuje konzultantska kuća Rystad Energy.

Do iduće godine ukupna kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije u toj regiji premašit će 30 milijardi dolara, što znači da će nadmašiti ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i prirodnog plina, objavili su u ponedjeljak iz Rystad Energyja.

Vodeće destinacije za ulaganja bit će Indija, Australija, Japan, Vijetnam i Južna Koreja, navodi Rystad u analizi koja nije obuhvatila Kinu. Kina je najveći ulagač u obnovljive izvore energije u svijetu a spada i među vodeće potrošače nafte i plina, podsjeća Reuters.

Vlade azijskih zemalja podupiru ulaganja u obnovljive izvore energije mjerama poput zajamčenih cijena struje proizvedene iz energije Sunca i vjetra.

- Važno je da većina zemalja ima ambiciozne ciljeve koji predviđaju uključivanje obnovljivih izvora energije u energetsku mješavinu, uz odgovarajuće mjere podrške - rekao je šef Rystadova odjela za obnovljive izvore Gero Farruggio.

U Rystadu ističu i veliku promjenu u industriji obnovljivih izvora energije koju je potaknuo nastup velikih naftnih i plinskih kompanija u ulozi investitora.

- Moguće je da će do 2020. godine velike kompanije biti dominantni igrači u razvoju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Australiji - rekao je Farruggio.

One u toj zemlji trenutno grade „velike kapacitete za pohranu energije, te solarne i morske vjetroelektrane”, podsjeća. Izdvaja i zajednički prodor malezijske državne naftne kompanije Petronas i britansko-nizozemskog naftnog diva Royal Dutch Shella u indijski sektor obnovljivih izvora energije.