Piše Jan Ivanjek

Analiza našeg vojnog analitičara: što je sve Rusija prikazala na paradi za Dan pobjede

U zraku je prvi puta pokazani i hipersonični projektili Kinžal, koje su nosili MiG-ovi 31
Fotografije s vojne parade u Moskvi, u sredini Suhoj Su-57
 Profimedia, Alamy, Sputniki, Tass

Današnjom spektakularnom paradom pobjede, Rusija je predstavila svoju vojnu moć, a po ustaljenoj tradiciji prvi su puta prikazani i neki novi oružani sustavi koji ulaze u sastav ruske vojske.

Među njima je svakako najiščekivaniji bio borbeni avion pete generacije, Su-57. U proslavi je sudjelovao jedan par ovih lovaca, koji bi u upotrebu trebali ući kroz koju godinu, iako još nije proizveden niti jedan produkcijski primjerak. Su-57 odlikuje superpokretljivost, veliki dolet, AESA radar te mala zamjetljivost, odnosno stealth, a ubojni teret može nositi na ukupno 12 podvjesnih točaka, od kojih je 6 unutarnjih.

Rusija ipak kaska za SAD-om i Kinom, koji su svoje lovce 5. generacije već uveli u operativnu upotrebu, pa bi im Su-57 trebao parirati. Cijena bi trebala biti oko 70 milijuna dolara za produkcijske primjerke, znatno manje nego američki F-22 i F-35. Interes za njega je iskazala Indija, koja je s Rusijom razvijala dvosjednu varijantu FGFA, koja bi koštala stotinjak milijuna dolara, no prije nekoliko tjedana Indija je program napustila zbog kašnjenja i nezadovoljavajućih sposobnosti baznog Su-57.

U zraku je prvi puta pokazani i hipersonični projektili Kinžal, koje su nosili presretači MiG-31. Ovo je jedno od najnovijih ruskih oružja, dometa oko 2,000 km i maksimalne brzine 10 maha, namjena mu je strateška, a već je u upotrebi u Južnoj vojnoj oblasti, koja obuhvaća područje uz Crno more i Ukrajinu. Kinžal je baziran na kvazibalističkoj raketi Iskander-M, a rezultat je intenzivnog rada na hipersoničnim oružjima. U upotrebi je već i hipersonična protubrodska raketa 3M22 Cirkon.

Prvi su puta predstavljeni i besposadna vozila Uran-6 i Uran-9. Uran-9 je borbeno vozilo, naoružano s 30mm topom 2A72, koaksijalnom strojnicom 7,62mm, 4 protuoklopne rakete 9M120 Ataka, te 6 nevođenih raketnih bacača Shmel. Uran-6 je pak nenaoružano oklopljeno vozilo namijenjeno uništavanju mina. Za razliku od naoružanog rođaka, Uran-6 nije ruski projekt već je proizveden po licenci hrvatskog besposadnog vozila za razminiravanje MV-4 tvrtke Dok-Ing. Od bespilotnih letjelica, premijeru su imali besposadni helikopteri Katran i letjelice Korsar, doleta oko 100 kilometara. Svi besposadni sustavi korišteni su ruskim operacijama u Siriji.

Ponovno su sudjelovali i revolucionarni tenkovi T-14 Armata, prvi četvrte generacije u svijetu, koji su počeli ulaziti u operativnu upotrebu, a konkretni su primjerci iz sastava 2. gardijske moto – streljačke divizije Tamanskaje. Za ovaj su tenk interes već iskazali Indija i Egipat, a cijenom od oko četiri milijuna dolara više je nego dvostruko jeftinijh od američkog M1A2 Abramsa, od kojeg ima bolje karakteristike. Kao i prošle godine, upadljiv je izostanak teškog borbenog vozila pješaštva T-15 Armata, za koje nije ugovorena proizvodnja te se od njega izgledno odustalo, no ponovno su sudjelovala borbena vozila pješaštva Kurganjec-25 koja bi trebala zamijeniti seriju vozila BMP.

Prvi je puta prikazano i teško vozilo za vatrenu potporu BMPT Terminator 3, na trupu tenka T-90, a naoružano je s 2 30mm topa i 4 protuoklopne rakete 9M120 Ataka. 300 primjeraka je već naručio Alžir u varijanti Terminator 2, a uloga ovog vozila je zaštita tenkova u urbanom ratovanju. Terminatori za rusku vojsku su naručeni tek krajem prošle godine, što govori da je u odluci prevagu donijelo iskustvo iz Sirije. Kao T-14, i Terminatori i tenkovi T-72B3M iz sastava su divizije Tamanskaje.

Fokus na zadaće u arktičkoj zoni ponovno je naglašen borbenim vozilima prilagođenim arktičkim uvjetima, pa se tako ponovno mogao vidjeti i PZO sustav Tor-M2DT na vozilu Vitjaz. Ovogodišnji je mimohod stavio naglasak na visokotehnološka rješenja te predstavio rusku vojsku ne samo kao vojsku sirove snage čelika i vatre, već kao sofisticiranu organizaciju koja se sve više oslanja na revolucionarne tehnologije, uvelike razvijene u samoj Rusiji, a u čijem razvoju su ključnu ulogu igrala borbena iskustva iz Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:14