Nekom svane, drugom...

Ruski naftni div usedmerostručio zaradu, država razmišlja kako pomoći Rusalu i GAZ-u

SAD su u travnju uvele sankcije Olegu Deripaski i njegovim kompanijama
Zgrada Rosnefta
 Profimedia, Alamy

Rusija razmišlja o potpori proizvođaču aluminija Rusalu i proizvođaču kombija GAZ-u, dvjema kompanijama u vlasništvu tajkuna Olega Deripaske koje su se našle na udaru američkih sankcija, kazao je u ponedjeljak ministar financija Anton Siluanov.

Istovremeno, ruska naftna kompanija Rosneft izvijestila je u ponedjeljak da joj se neto dobit u prvom tromjesečju usedmerostručila, poduprta višim cijenama nafte.na 81 milijardu rubalja (1,3 milijarde dolara) uz potporu viših cijena.

Sjedinjene Države uvele su u travnju sankcije vlasniku Rusala Olegu Deripaski i njegovim kompanijama, uključujući En+, Rusal i GAZ, i još nekim ruskim tajkunima, obrazloživši odluku navodnim uplitanjem Moskve u američke izbore 2016. godine i drugim "malignim aktivnostima" ruske države.

"Radi se na opciji kreditne potpore koju bi Rusalu i GAZ-u pružio Promsvjažbank (PSB)", kazao je ruski ministar financija novinarima, ne navodeći visinu iznosa.

Rusal je najveći proizvođač aluminija u svijetu, a Gaz Group najveći proizvođač kamiona u Rusiji.

Vlada trenutno ne razmatra kupnju udjela u En+ i Rusalu kako bi ublažila utjecaj sankcija, napomenuo je ruski ministar.

Deripaskina En+ Grupa vlasnik je 48 posto udjela u Rusalu čiji je neto dug na kraju ožujka iznosio 7,9 milijardi dolara.

Deripaska je pristao smanjiti udio u En+ ispod razine od 50 posto nakon što su Sjedinjene Države poručile da bi mogle ukinuti sankcije kompaniji ako se odrekne kontrolnog udjela.

Središnja ruska banka preuzela je prošle godine kontrolu nad Promsvjažbankom koji se u međuvremenu odlukom vlade specijalizirao za financiranje vojnog sektora. U sklopu tog plana Sberbank i VTB prebacit će odgovarajuće kredite u PSB kako bi smanjile rizik potpadanja pod moguće nove američke sankcije.

Sberbank i VTB ključni su kreditori Deripaskina poslovnog carstva i obje su pod kontrolom države, napominje Reuters.

Rosneftova neto dobit u prvom tromjesečju usedmerostručena

Ruska naftna kompanija Rosneft izvijestila je u ponedjeljak da joj se neto dobit u prvom tromjesečju usedmerostručila, poduprta višim cijenama nafte.na 81 milijardu rubalja (1,3 milijarde dolara) uz potporu viših cijena, priopćio je u ponedjeljak najveći ruski naftni proizvođač.

U razdoblju od siječnja do ožujka najveći je proizvođač nafte u svijetu ostvario neto dobit od 81 milijardu rubalja (1,1 milijardu eura).

Prihodi su mu poskočili 22 posto, na 1.720 milijardi rubalja,

Nešto ranije kompanija je objavila da je u prvom tromjesečju proizvodnja nafte i plinskih kondenzata u prvom tromjesečju smanjena 1,2 posto na godišnjoj razini zbog sudjelovanja Rusije u globalnom sporazumu o smanjenju proizvodnje radi potpore cijenama.

Rosneft pod dirigentskom palicom Igora Sečina, dugogodišnjeg saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, provodi agresivnu politiku akvizicija, šireći globalni doseg, ali i gomilajući dug. U proteklih godinu dana kupili su zajedno s partnerima indijsku rafineriju Essar Oil za 12,9 milijardi dolara. Bilo je to prvo Rosneftovo ulaganje u azijski sektor prerade nafte i najveća inozemna akvizicija u Indiji.

Sklopili su također ugovor o razvoju pet naftnih polja u iračkom Kurdistanu i uključili se u projekt širenja infrastrukture naftovoda u toj regiji kojima se nafta preko Turske izvozi na globalna tržišta.

Danas objavljeno poslovno izvješće ne sadrži podatke o neto dugu a u travnju najavljen je niz mjera za jačanje kapitalne osnovice, uključujući otkup dionica u vrijednosti dvije milijarde dolara, radi poboljšanja prinosa. U planu je i smanjenje ukupne razine duga i financijskih obveza povezanih s aktivnostima trgovanja za najmanje 500 milijardi rubalja.

Sečin je u osvrtu na poslovne rezultate kazao da tvrtka "očekuje daljnje smanjenje financijskih obveza i poboljšane prinose dioničarima".

Njegovi dioničari uključuju, među ostalima, British Petroleum (BP) s vlasničkim udjelom od 19,75 posto, i katarski državni investicijski fond QIA s gotovo 19 posto udjela nakon što je propao dogovor o prodaji udjela kineskom CEFC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:26