SF ili stvarnost

Ambiciozni plan auto diva: 'Zahvaljujući novom softveru, više neće biti prometnih nesreća'

Operativni sustav svakog će dana upijati nova znanja, a svoje 'reflekse' prilagođavat će novim situacijama
Električni automobil Volkswagena ID.3
 RONNY HARTMANN / AFP

- Nova generacija automobila bit će opremljena senzorima i softverima koji će moći na vrijeme prepoznati i izbjeći potencijalne prometne nesreće – hrabra je to izjava direktora razvojnim strategija Volkswagena, Michaela Josta.

Tom porukom Jost je predstavio novi plan njemačkog automobilskog diva koji do 2050. godine želi razviti napredni sustav za suzbijanje prometnih nesreća.

- Operativni sustav svakog će dana upijati nova znanja, a svoje 'reflekse' prilagođavat će novim situacijama – dodao je.

Novi softver, odnosno operativni sustav za vozila bit će primarno lansiran s modelom ID.3. Jost ističe kako se Volkswagen polako odmiče od klasične proizvodnje vozila, te se okreće novom dobu i razvoju pametnih tehnoloških rješenja.

Iako su nedavno internetom kružile informacije kako njemački div ima problema s razvoje softvera za novu generaciju električnih automobila, iz kompanije poručuju kako njegov potpuni razvoj još uvijek nije dovršen.

Inače, Volkswagen do 2025. godine na tržište planira plasirati 1,5 milijuna električnih vozila, dok bi se model ID.3 na europskom tržištu trebao pojaviti već ovog ljeta, a prema navodima Reutersa početna cijena osnovnog modela bit će 24.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:44