Nebo iznad Berlina

Airbus i Dassault udružuju snage: proizvesti će novi borbeni avion za europske države

Novi zrakoplovneće biti kopija američkog F-35 aviona, projekt je puno ambiciozniji
Dassault Rafale
 Profimedia, Alamy

Nakon što je Japan najavio izradu superiornog borbenog aviona do 2030. godine, Europa sprema odgovor kroz novi projekt borbenih aviona na kojem će sudjelovati inače ljutiti konkurenti - francuski proizvođač vojnih aviona Dassault i europska multinacionalna aviokompanija Airbus, piše Reuters.

Cilj je neočekivane suradnje, sklopljene u srijedu na berlinskom aeromitingu, zamijeniti trenutnu generaciju Airbusovih Eurofighter Typhoon-a i Dassaultovih borbenih zrakoplova Rafale koji su u operativnoj službi od početka 2000. godina, novim borbenim avionima do 2040. godine. Iako točan koncept borbenog aviona nije predstavljen, CEO Dessaulta Eric Trappier tvrdi kako novi zrakoplov neće biti kopija američkog F-35 aviona, već je projekt zamišljen puno ambicioznije.

Prema pisanju Reutersa, uz borbeni zrakoplov, u projektu koji je dio programa pod nazivom Future Combat Air System (FCAS), plan je proizvesti i bespilotne letjelice kao i osigurati umreženost i zaštićene komunikacije svih zrakoplova.

Da su Airbus i Dassault još uvijek rivali, ali i da je Airbus spreman na kompromise, naglasio je Dirk Hoke, voditelj Airbusova odjela za obranu, a Trappier je istaknuo da još uvijek predstoji odluka o tome koja će tvrtka preuzeti koji sektor proizvodnje.

Isto tako, imajući na umu širu geopolitičku sliku, „brak" između Nijemaca i Francuza sklopljen je i zbog budućnost europskog zračnog i oružanog sustava koji nije moguće graditi na kupovini američkih aviona.

"Ne mislim da kupovina američkih proizvoda, od strane europskih zemalja, doprinosi strateškoj autonomiji", naglasio je Trappier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:35