Velika razlika

Zašto je glasanje za 'Ples sa zvijezdama' toliko puta skuplje nego za 'Zvijezde pjevaju'?

Pravilnikom o priređivanju nagradnih igara detaljno se propisuju svi uvjeti koje je priređivač igara dužan poštovati
Mateo Cvenić i Nives Celzijus
 Darko Tomas / CROPIX

Još se dvoumim trebam li trošiti vrijeme na izbore za Europski parlament, no moji poznanici, nevjerojatno koliko ih je, svaki tjedan pronalaze način kako bi negdje glasovali. Nije važan cilj, glavno da se za nekog navija. E da, i da nije preskupo.

Što me, pak, dovodi do lajtmotiva ovotjedne kolumne, na što mi je pozornost skrenuo jedan poznanik. Čovjek je prilijepljen na televizijski ekran subotom i nedjeljom kad kao hipnotiziran gleda zabavne showove u kojima neki poznati, kao, plešu i pjevaju. U tišini promatra, analizira, ocjenjuje - a na kraju svakog tjedna redovito i glasa za favorite.

Sve dok ga prošli tjedan nije razbjesnjela spoznaja o razlikama u cijeni glasanja koju je dužan platiti ovisno o emisiji.

Uznemireni fan

“Ma zamisli, molim te, pa glasanje za kandidate u HRT-ovu showu i više je nego dvostruko jeftinije nego kad glasaš za show Nove TV”, prepričava mi uznemireno.

Iskreno, kako mi nikad u životu nije palo na pamet glasati u takvim prilikama, skrušeno priznajem da nisam ni popratila koliko se ti pozivi naplaćuju, no poznanik mi je bio toliko uznemiren da sam se prihvatila računala i odmah potražila odgovore na internetskim stranicama. Da bih riječ rekla, bio je u pravu.

U posebnom, nekoliko stranica dugačkom pojašnjenju HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju” pronalazim informaciju da je za kandidate moguće glasati putem poziva ili poruka, a za svaki poziv gledatelj će platiti 1,50 kuna s fiksnog telefona, odnosno 2,40 kuna po minuti za pozive s mobitela, a SMS poruka stajat će ga ravno 2,40 kuna bez PDV-a.

Glasanje u showu “Ples sa zvijezdama” Nove TV, prema informacijama s njihove internetske stranice, bit će pak znatno skuplje.

Razlika u cijeni

Konkretno, poželi li gledatelj sudjelovati u glasanju za omiljenog kandidata, na sljedećem telefonskom računu za sve pozive s fiksnog telefona platit će 3,75 kuna po minuti, za pozive s mobilnog cijena će iznositi 5,06, a SMS poruke stajat će ga 3,72 kune bez PDV-a. Doista, razlika u cijeni je dva i pol puta, ali primjećujem da razlika postoji i u brojevima telefona pa se tako pozivi prema HRT-u upućuju putem brojeva 065, a Nova TV “odabrala” je brojeve 061.

Ovoj drugoj televizijskoj kući šaljem stoga upit u vezi s postupkom glasanja, a odgovor mi stiže već sljedeći dan.

“Nova TV za razne zabavne formate u kojima postoji glasanje odabire već godinama istu tarifu za oba tipa glasanja, SMS i voice glasanje. Brojevi 061 su brojevi određeni pri operatorima fiksnih i mobilnih usluga kao brojevi za televoting dok su 065 brojevi određeni kao brojevi za nagradnu igru, koju Nova TV u formatu ‘Ples sa zvijezdama’ nema, stoga nije postojala mogućnost organiziranja poziva putem brojeva 065”, stoji u službenom pojašnjenju njihove PR managerice.

Doista, ispada da je televizija u državnom vlasništvu, a to su primijetili svi vjerniji gledatelji, postupak glasanja za kandidate u showu zapravo organizirala kroz model nagradne igre u kojoj nekoliko gledatelja glasača svake subote nasumičnim odabirom dobiva i novčane nagrade za sudjelovanje u showu.

Cijena poruka

A kako Hrvati najviše vole birokraciju, tako su zakonodavci posebnom legislativom, takozvanim Pravilnikom o priređivanju nagradnih igara, detaljno propisali i sve uvjete koje je priređivač igara dužan poštovati, i to toliko detaljno da mu se pravilnikom određuju i brojevi telefona koje je u igri dužan koristiti, jednako kao što je unaprijed određena i cijena poziva odnosno slanja poruka.

Pa tako članak 9. koji govori o prijavljivanju sudionika kaže da se u slučaju sudjelovanja u nagradnoj igri putem telefonskih poziva postupak obavezno mora obavljati preko mreže 065, i to po cijeni od 1,50 kuna bez PDV-a po pozivu iz nepokretne mreže, odnosno 2,40 kuna po pozivu iz pokretne. SMS sudjelovanje, pak, određeno je cijenom od 2,40 kuna po poruci, i ne može od tog iznosa varirati niti lipe.

Za razliku od nagradne igre, postupak “običnog” glasanja radi se uz pomoć telefonskih usluga s posebnom tarifom, putem mreže 061, što u Hrvatskoj nude razne tvrtke za telefonske usluge. Ovdje pak cijena nije unaprijed određena pa nam povijest pokazuje da je i putem 061 brojeva moguće organizirati znatno jeftinije glasanje od onog koje trenutačno nudi Nova TV.

Primjera radi, gledatelji su ove godine u veljači putem brojeva numeracije 061 mogli glasati za omiljene kandidate u postupku odabira hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije, no pozivi su se tada naplaćivali 0,94 kune iz fiksne, odnosno 2,46 kuna iz mobilne mreže, a SMS poruka iznosila je 3,72 kune, sve s uključenim PDV-om.

Eh, šarolikog li tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:56