Unapređenje sustava

Zahvaljujući novoj platformi hrana će se moći jednostavnije donirati potrebitima

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

14.11.2018. u 17:04

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

14.11.2018. u 17:04

Hrvatska gospodarska komora

Platforma za doniranje hrane

Oko 380.000 tona hrane svake godine bacimo u smeće. Zbog toga se radi na uspostavljanju digitalne platforme koja bi znatno olakšala doniranje potrebitima.

- Prednosti ovakvog sustava uključuju manje opterećenje donatora, lakšu komunikaciju između donatora i posrednika, centralno upravljanje, usklađenost ponude i potreba te pokrivenost perifernih dijelova RH. Platformu u pilot-fazi testira vanjski podizvođač na ograničenom broju donatora i posrednika - rekla je načelnica Sektora za hranu u Ministarstvu poljoprivrede Sanja Kolarić-Kravar.

Kako bi razgovarali o sljedećim koracima sastali su se predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za hranu i Hrvatske gospodarske komore.

- Postojeći zakonodavni okvir pokazuje određene nedostatke. Treba ga pojednostavniti, riješiti pitanje odgovornosti za doniranu hranu, uspostaviti banku hrane radi lakše i učinkovitije distribucije donirane hrane u sve dijelove Hrvatske, uvesti jedinstveno tumačenje oznake najbolje upotrijebiti do“, rekao je potpredsjednik Sektora za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Pokretanje digitalne platforme samo je jedna od aktivnosti unutar mjere unapređenja sustava doniranja hrane u RH koja je sastavni dio nacrta Plana za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje 2019. – 2023., na kojem se radi u Ministarstvu poljoprivrede, a očekuje se da će njegova provedba početi u 2019. godini.

„Od ostalih aktivnosti planiraju se i izmjena zakonodavnog okvira tako da se hrana, pod uvjetom da je sigurna, može donirati i nakon isteka najbolje upotrijebiti do datuma, omogućavanje iskorištavanja poreznih olakšica do zadnjeg dana roka trajanja hrane, izradu vodiča za doniranje hrane te izradu studije o izvedivosti banke hrane u RH koja bi trebala ponuditi odgovore o postojećim modelima i načinima funkcioniranja banki hrane u državama članicama EU te predložiti optimalni prijedlog modela Banke hrane u RH“, rekla je Kolarić-Kravar.

Izmjene zakonodavnog okvira bit će usklađene s preporukama iz studije o rokovima trajnosti hrane Hrvatske agencije za hranu, koja je na radionici predstavila rezultate istraživanja provedenog u skladu s preporukama EK, a koje upućuju na mogućnost revidiranja rokova trajnosti određenih proizvoda, povezano s rokovima trajanja hrane, odnosno mogućnosti produženja tih rokova.

„Očekujemo da će se na temelju ovog istraživanja izraditi i nacionalne smjernice za doniranje hrane te dati odgovor na pitanje kada je hrana sigurna za doniranje“, rekla je ravnateljica HAA-a Darja Sokolić.