Pad kamata

Zagrebačka banka u srijedu snižava kamatne stope za postojeće kredite građana

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će, kako najavljuju u Zagrebačkoj banci, 1. srpnja 2020.
Zagrebačka banka
 Boris Kovačev / Hanza Media

S prvim danom nove godine Zagrebačka banka snizit će promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana.

Tako će se, kako su priopćili iz najveće banke u Hrvatskoj, na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjiti za 0,10 postotna boda, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti 0,09 postotna poena. Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do, kako doznajemo, smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,06, a za kredite vezane uz euro za 0,07 postotnih poena.

Od prve objave Nacionalne referentne stope u prosincu 2012., naglašavaju u Zabi, ona je smanjena već 14. put zaredom, a kamatne stope umanjene su otprilike dva postotna poena za kune te oko tri postotna boda za eure. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci.

Nacionalna referentna kamatna stopa je, pojašnjavaju u toj banci, prosječni trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi objavljenih podataka Hrvatske narodne banke (HNB). NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će, kako najavljuju u Zagrebačkoj banci, 1. srpnja 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:52