Signalitics

Wall Street porastao drugi dan zaredom

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.3.2020. u 9:02

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.3.2020. u 9:02

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on October 11, 2019, at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early Friday on optimism for progress in US-China negotiations, including a possible agreement to pause new tariff measures. The talks in Washington, now in their second day, were given a positive push by US President Donald Trump, who said the negotiations were
Johannes EISELE / AFP

Wall Street broker

ŠTO SE DOGODILO?

Po prvi puta u proteklih mjesec dana, američki dionički indeksi uspjeli su ostvariti rast dva uzastopna trgovinska dana. Rast broja zaraženih privremeno je pao u sjenu nakon što je američki Kongres odobrio dva bilijuna dolara vrijedan paket pomoći ekonomiji. Usporedbe radi, veličina pomoći u vrijeme financijske krize je iznosila oko 800 milijardi dolara.

Unatoč izdašnom iznosu pomoći, američka ekonomija ostvariti će snažan pad BDP-a u drugom kvartalu godine od minimalno 10%. Istovremeno, snažan rast državne potrošnje u kombinaciji s nižim prihodima i padom BDP-a, rezultirat će snažnim rastom deficita proračuna za koji se ocjenjuje da bi mogao premašiti i 20% BDP-a.

ŠTO TO ZNAČI?

Dok je fokus investitora na veličini i konkretnim implikacijama državnih pomoći na pojedine segmente ekonomije, čini se kako su sami podaci o kretanju pandemije privremeno pali u sjenu. Ipak, ne smijemo zaboraviti kako je broj zaraženih na svjetskoj razini skočio za oko pedeset tisuća u protekla 24 sata od čega je najveći rast broja oboljelih zabilježen upravo u SAD-u. Ukratko, još uvijek smo daleko od zauzdavanja pandemije. Dok centralne točke širenja pandemije u Europi, poput Italije, Njemačke i Francuske, pokazuju usporavanje rasta oboljelih u proteklim danima, upitno je koliki će biti učinak znatno blažih mjera u SAD-u. Niz problema sa kojim se suočava zdravstveni sektor u SAD-u samo dodatno otežava borbu sa bolesti.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Povijest je pokazala kako su značajne korekcije dioničkog tržišta i posljedični periodi oporavka bile najbolje prilike za ostvarivanje kapitalnih dobitaka na dioničkom tržištu. Ipak, na umu treba imati kako potencijal snažnijeg širenja pandemije u SAD-u sa ovih razina ostaje značajan. U skladu sa navedenim, još uvijek ne znamo koliki je potencijal štete koju će izazvati i hoće li najavljena državna pomoć biti izbliza dovoljna da ih sanira. Dodatno, uz trenutačnu razinu javnog duga, daljnji potencijal fiskalne politike u SAD-u je limitiran. Sve u svemu, treba biti oprezan prije donošenja zaključka kako je dno dioničkog tržišta iza nas.