Signalitics

Vodeći američki i europski dionički indeksi zabilježili novu rekordnu razinu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.1.2020. u 10:39

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.1.2020. u 10:39

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on November 4, 2019 at Wall Street in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
AFP

Wall Street brokeri

ŠTO SE DOGODILO?

Europski i američki dionički indeksi su prošlotjedno trgovanje zaključili na novim rekordnim razinama. S&P 500 je ostvario rast od 2% tjedno a sva tri vodeća američka dionička indeksa su zabilježila najsnažniju tjednu izvedbu od kolovoza.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Sentiment investitora na svjetskom tržištu ostaje nošen potpisivanjem trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine kojim su eliminirane neizvjesnosti s kojima se tržište borilo u protekle dvije godine. Dodatno, investitori su optimistično reagirali na posljednje podatke o kineskoj ekonomiji čiji se rast stabilizirao u posljednjem kvartalu godine. Rastu američkog dioničkog tržišta pomogle su i solidne objave zarada kompanija u četvrtom kvartalu godine te dobici kompanija iz sektora proizvodnje čipova za koje se očekuje da će profitirati od novog trgovinskog sporazuma.

Sentimentu investitora pomogla su i pozitivna kretanja na američkom tržištu nekretnina. Naime, izgradnja novih stambenih jedinica u prosincu je dosegnula najvišu razinu u proteklih 13 godina. Nekretninsko tržište nastavlja profitirati od tri runde smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane američke centralne banke u toku prošle godine. Navedeno je rezultiralo značajnim padom 30-godišnje hipotekarne kamatne stope nakon što je u 2017. ista dosegnula najvišu razinu od 2010.