Signalitics

Vodeći američki dionički indeks u proteklom tjednu izgubio oko 15%

Dok je period najsnažnijih dnevnih korekcija izgledno iza nas, malo je vjerojatno da ćemo u skorijem periodu vidjeti značajniji oporavak
Njujorška burza
 Bryan R. Smith / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Iza nas je još jedan težak tjedan za svjetske dioničke indekse. Vodeći američki dionički indeks, S&P 500 samo u proteklom tjednu je izgubio oko 15%, ostvarivši peti najsnažniji tjedni pad u povijesti.

Goldman Sachs je pritom upozorio kako bi američka ekonomija u drugom kvartalu godine mogla zabilježiti pad od preko 20% uslijed negativnih posljedica pandemije na američke kompanije, dok optimističnija predviđanja JPMorgana i Oxford Economicsa i dalje upućuju na korekciju od preko 10%. U odnosu na uobičajenih 200 tisuća, ocjenjuje se da bi ovotjedni inicijalni zahtjevi za naknadom za nezaposlene u SAD-u mogli dosegnuti i do 2 milijuna.

ŠTO TO ZNAČI?

Od kada je pandemija zahvatila Europu i SAD, svaki rast dioničkih tržišta pokazao se privremenim. Svakodnevne najave vlada diljem svijeta o pružanju znatne financijske pomoći u ovim trenucima, čini se kako uspiju umiriti investitore na tek nekoliko sati prije nego nove i snažnije mjere ograničenja kretanja i poslovanja zadaju novi udarac na tržišni sentiment.

Dok je period najsnažnijih dnevnih korekcija izgledno iza nas, malo je vjerojatno da ćemo u skorijem periodu vidjeti značajniji oporavak. Investitori preferiraju držanje gotovine, čak i u odnosu na tradicionalne sigurne njemačke i američke državne obveznice i zlato. Da bi bili voljni ponovno investirati moraju vidjeti svjetlo na kraju tunela, odnosno mora postojati realna procjena trajanja aktualne situacije. Uz nagađanja o trajanju pandemije od sljedeća dva mjeseca (Wuhan u Kini je bio zatvoren 50 dana), do sljedeće dvije godine, i ekonomska predviđanja osciliraju od snažne, ali kratkotrajne recesije pa sve do depresije poput one iz 30-ih godina 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:11