Potreba ili rasipanje?

Video: Uspješni bogataši rade jednu stvar zbog koje su još bogatiji, evo što savjetuju

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

27.3.2019. u 11:00

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

27.3.2019. u 11:00

Personal finance expert Suze Orman poses at the OWN: Oprah Winfrey Network launch cocktail reception for the Television Critics Association Winter press tour in Pasadena, California January 6, 2011. REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT BUSINESS)
Fred Prouser / REUTERS

Suze Orman, financijska savjetnica

Iako se čini da najbogatiji ljudi na svijetu sa svojim novcem mogu doista što god požele, oni najuspješniji među njima znaju da ključ dugoročnog održavanja bogatstva nije u luksuznim automobilima, privatnim avionima i raskošnim vilama, već u pametnom trošenju na ono što vam stvarno treba.

Drugim riječima, samo zato što si nešto možete priuštiti ne znači da biste to trebali i kupiti, poručila je za CNBC financijska savjetnica Suze Orman. Primjerice, 1998. godine Orman je mnogo vremena provodila u New Yorku pa je bilo korisno kupiti stan tamo. Međutim, iako je imala dovoljno novaca, nije se odlučila za milijunski penthouse.

- Mogla sam si priuštiti penthouse od milijun dolara u to doba, ali nije mi trebao, tako da sam kupila stan za 240.000 dolara zato što mi je to trebalo, prisjetila se Orman i dodala da biste se, ako trošite novac nemilice samo zato što ga u tom trenutku imate, prije ili kasnije mogli suočiti s praznim računom u banci.

 

Stoga, trošite na ono što vam je potrebno, a ostalo ostavljajte sa strane i štedite. Prema njezinoj računici, ako osoba u Americi počne sa štednjom u svojim 20-ima, do mirovine mogu biti milijunaši.

Ako s 25 godina počnete odvajati 100 dolara mjesečno u mirovinsku štednju, i ako to radite do 65. godine, s kamatama biste mogli imati milijun dolara u vašoj štednji. No, pričekate li s početkom mirovinske štednje deset godina, penziju biste mogli dočekati sa samo 300.000 dolara.

 

- Ako želite biti multimilijunaš s ostavljanjem po strani malih svota počnite odmah sada!, poručuje Orman.

Pravila koje zabranjuje rastrošni način života drži se i milijarder i investitor Warren Buffet koji, unatoč silnom bogatstvu, i dan danas živi u kući koju je 1958. godine kupio za 31.500 dolara (danas bi to bilo oko 260.000 dolara). Također, Buffet i dalje koristi kupone za popuste i nikad ne potroši više od 3,17 dolara na doručak, piše CNBC.